Mirada violeta

Les sufragistes

El sufragisme va ser un moviment internacional de reivindicació del dret de les dones a exercir el vot. Originat als Estats Units d’Amèrica a finals de la dècada de 1840, i amb una forta implantació al Regne Unit. Des de 1865 el moviment es va estendre a gran part dels països europeus.
El sufragisme britànic va ser especialment actiu. Les reivindicacions es van anar ampliant, i incloïen, a més del dret de vot, el dret de les dones a rebre el mateix salari que un home pel mateix treball, el dret de les dones a ser les tutores legals dels seus fills i filles, juntament amb els pares, i la incorporació de les dones a la carrera judicial. La repressió contra les sufragistes es feia més dura a mesura que el moviment s’estenia: la Policia les expulsava dels actes oficials, les multaven, les perseguien i les arrestaven.

Fent un sal en el temps i la geografia…
A la fi dels anys seixanta es crea el Moviment Democràtic de Dones a diverses ciutats, una organització clandestina, que treballa infiltrant-se en organitzacions cíviques, i esperonant les organitzacions de mestresses de casa que es van creant a poc a poc. En el marc d’aquestes organitzacions comencen les primeres mobilitzacions de dones amb reivindicacions sobre necessitats bàsiques, amb accions com talls detrànsit, manifestacions breus o vagues de consum. Entre 1970 i 1975 moltes d’aquestes dones van ser detingudes pel seu activisme, i les seves organitzacions prohibides o suspeses.

Reflexió:

  • Trobes que les dones han de tenir dret a vot?
  • Per què creus que ha estat tan difícil per a les dones d’aconseguir el vot?

 

Per ampliar
Sufragi femení

Pel·lícula:  Les sufragistes
Directora: Sarah Gavron, Regne Unit, 2015
Aquesta és la història de Mau Watts, una bugadera de 24 anys d’edat que es troba implicada en el moviment, però a poc a poc s’hi adhereix i entra a la xarxa de sufragistes, contactant amb Emily Divisen, confident de la reconeguda i buscada activista Emmeline Pankhurst.

Trobareu guia completa aquí

Sobre el moviment feminista

Per detectar què saben o què pensen saber sobre el feminisme es pot proposar aquesta prova. Hem assenyalat amb una x la resposta correcta i també afegit uns comentaris per aclarir la resposta si fa el cas.

Què en saps del moviment feminista i de la lluita de les dones per la igualtat?
1. Què se celebra el 8 de març?
   - El Dia de la Mare
   - El Dia de la Igualtat
   - El Dia Internacional de les Dones (X)

El 1975 l’ONU va establir aquest dia com l’Internacional de les Dones per exigir drets laborals, però avui la reivindicació es fa extensiva a tots els àmbits. En l'origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, tradicionalment s'han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves. En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals Ana Isabel Álvarez desmenteix aquestes versions a Los orígenes y la celebración del Día Internacional de la Mujer, 1910-1945 (KRK Ediciones). Aquesta investigadora no ha trobat proves de l’existència de l’incendi de la fàbrica Cotton ni de la manifestació de treballadores, com tampoc ho han fet historiadores com Renée Côte, Liliane Kandel o François Picq.

2. Quin és el color associat al feminisme?
- Lila (X) 
- Blanc 
- Rosa

L’enorme columna de fum que el 25 de març del 1911 sortia de la fàbrica Triangle Shirtwaist, a Nova York, on van morir 123 treballadores diuen que era de color lila. Les camises que els tocava fabricar aquell dia eren liles, però van fer vaga per reclamar sous i condicions dignes. 

3. Quin va ser el primer estat del món a aprovar el sufragi femení?
- Nova Zelanda  (X) 
- Suècia 
- Estats Units d’Amèrica

El Parlament de Nova Zelanda aprova, el 19 de març del 1893, el dret de les dones a participar en les eleccions. Un triomf que molt a poc a poc es va anar estenent a la resta de països: als Estats Units d’Amèrica el 1920, a l’URSS el 1917 i a Espanya el 1931.

4. Quina diputada espanyola va impulsar el dret a vot de les dones?
- Frederica Montseny 
- Clara Campoamor (X) 
- Dolores Ibárruri, la Passionària

Clara Camposamor va ser la impulsora del vot femení el 1931 i va bregar perquè la Constitució esborrés qualsevol discriminació entre gèneres. Les primeres eleccions amb sufragi universal van ser les del 1933.

5.Quin país encara nega el vot a les dones? 
- Aràbia Saudita (X) 
- Emirats Àrabs Units (X) 
- Ciutat del Vaticà (X)

Ciutat del Vaticà només reconeix el dret a vot als cardenals, que són exclusivament homes. A l'Aràbia Saudita es permet el sufragi femení des del 2015 a les eleccions locals i als Emirats Àrabs Units no hi ha sufragi: ni homes ni dones tenen dret a vot.

6. Quantes dones han guanyat el premi Nobel, en qualsevol de les seves categories?
- 12   
- 51 (X) 
- 123

En realitat, les acadèmies de Suècia i Noruega han guardonat en 52 ocasions les feines de dones. Marie Curie en té dos.

7. Quina dona va ser nomenada primera cap d’estat, sense comptar les reines? 
- Evita Perón 
- Indira Gandhi 
- Sirimavo Bandaranaike (X)

El 1960 Sri Lanka nomena Sirimavo Bandaranaike com a primera ministra.

8. En quin any Espanya garanteix el mateix tracte a homes i dones? 
- 1792 
- 1978 
- 1981 (X)

La Constitució espanyola del 1978 assumia la igualtat de drets, però fins al 1981 les dones solteres no poden independitzar-se sense consentiment patern. També es va aconseguir que les dones casades, sense permís del marit, podien obrir un compte corrent, tramitar el passaport, treure’s el carnet de conduir o cobrar el salari.

9. Quant grava l’IVA rosa’ els productes d’higiene femenina?
- 4% 
- 10% (X) 
- 21%

El govern espanyol teòricament va reduir de 10% a 4%, l’IVA dels productes d’higiene femenina (l’IVA rosa), com compreses i tampons, però aquesta mesura, mai no s’ha implementat.

10.Quina és la bretxa salarial entre homes i dones? 
- 45% 
- 5% 
- 23% (X)

La diferència de sous per gènere a Catalunya és del 23,4%, que volen dir 6.460 euros menys cada any.

11.Quants països al món prohibeixen l’avortament en tots els supòsits?
-135
- 6 (X)
- 67

Està totalment prohibit avortar, ni en cas de violació i ni tan sols per la inviabilitat del fetus o risc de mort per a la mare, a El Salvador, Nicaragua, la República Dominicana i a Andorra, Malta i Ciutat del Vaticà.


*Hem assenyalat  amb  una “X” la resposta correcta i hem posat una nota d’aclariment  per si es vol fer un recompte col·lectiu.

Font: Dones Rebels

Reflexió:

  • Quin és el teu coneixement sobre el moviment feminista?
  • Creus que t’hauries de posar al dia?
  • Per què creus que en saps tan poc?
  • Quina pregunta creus que hi falta?

Per saber-ne més:
Dones que han fet d’una causa la seva lluita

Informe ‘Repressió i Gènere. Resistències i aportacions a la lluita anti-repressiva des dels feminismes”