Estat de la qüestió

Errors judicials

A tot Espanya hi ha 647 casos de persones que han reclamat al ministeri de Justícia una indemnització per suposats errors judicials al llarg de l’any 2010, tot i que només 60 s’han estimat, en els quals s’ha donat la raó al reclamant.

Com es pot arribar a cometre un error judicial? En els últims 10 anys i segons dades facilitades pel ministeri de Justícia, s’han duplicat les denúncies a aquesta institució per negligències judicials, ja sigui per la pèrdua d’un expedient, una condemna irregular o una presó preventiva injusta.

A Espanya hi ha casos d’errors judicials que han portat a la presó persones condemnades per assassinat i violacions que després s’ha demostrat que eren innocents. Montserrat Comas, magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona i ex vocal del Consell General del Poder Judicial, adverteix que els tribunals “no són infal·libles” i que amb recursos es pot arribar a revocar una decisió si s’acredita “que hi ha un error”. Comas, però, afegeix que “l’augment de reclamacions també és imputable a l’augment de consciència dels drets personals”.

Diari Ara. Fragments de l’article A la presó per error, escrit per Marta Català  15/02/2011. El trobareu complet aquí

Reflexió:

  • Comenta la notícia en funció del que has après sobre el novè dret de la Declaració

 

Exemples d’errors judicials:

Cuando la Administración de Justicia se equivoca, se equivoca hasta el fondo

Injusticias de la Justicia