Mirada no violenta

OCI DESTRUCTIU

El temps de lleure o oci és l’estona que passem amb amics, o fent activitats no relacionades amb la feina o l’estudi. Parlem de practicar algun esport, fer música per plaer, participar en iniciatives de barri o comunitat, etc.
Segons les edats usen el lleure per als jocs electrònics (19%), les xarxes socials (27%), la televisió (24%), el telèfon mòbil (11%), no fer res (6%) i també temps per la lectura (11%). Hi ha formes d’oci relacionades amb el creixement personal, amb el gaudi d’espectacles i també amb el consum. D’aquestes darreres n’hi ha de sanes, com assistir a concerts, anar al cinema i altres no tant. Anar a fer una excursió i una berenada són formes sanes, però beure en excés o consumir drogues per passar el temps ja no ho és tant.

Entrompada o empollot

El botellón, entrompada o ampollot és una reunió de jovent que es troben de nit, per consumir begudes alcohòliques de baix cost al carrer. Pels que ho practiquen és una reivindicació d’abaratiment dels locals d’oci, o simplement un dret. Però els seus efectes a curt i llarg termini poden ser nefastos. Especialment per als més joves.

El 21% del jovent català d’entre 14 i 18 anys es va emborratxar l’any passat (el 22,8% noies i el 19,5% nois), especialment en cap de setmana

El 27,4 % ha begut grans quantitats d’alcohol en una sessió almenys una vegada l’últim mes, segons xifres de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), que ha afegit que en aquests episodis es consumeixen altres substàncies, sobretot cànnabis.

Consum de drogues

L’alcohol continua al capdavant com a substància que més persones consumeixen i que provoca més problemes. Més de la meitat del jovent enquestat (52%), reconeix haver begut de manera imprudent durant l’últim any. La cervesa és la beguda més consumida. Darrere de l’alcohol, apareix el cànnabis, el tabac i les begudes energètiques. Una part important dels enquestats, també va reconèixer haver consumit  MDMA  – metilendioximetanfetamina,- o èxtasi (amb un augment del consum, 43% dels enquestats), cocaïna i amfetamines.

Aquest no és el lloc per parlar llargament sobre drogues des del punt de vista de la salut, però cal insistir entre la relació del lleure i el consum de substàncies que aparentment potencien les nostres capacitats de gaudi. És només un toc d’alerta a les formes insanes de passar i compartir el temps.

Reflexió:

  • És inevitable consumir per estar content o contenta?
  • Coneixes els efectes del consum de substàncies que prens o que t’ofereixen?
  • Saps que, malgrat no acceptar-ho, alguns nois i noies es convertiran en drogoaddictes i no seran amos d’ells mateixos?

Per saber-ne més

Drogues i addiccions

Resum d’efectes i riscos

Quan el consum d’alcohol i altres drogues és un problema