Mirada violeta

L’esclavitud de la dona. Esclavatge legal

Certament avui no podem parlar d’esclavitud en el sentit que tenia fa uns segles, però hi ha encara moltes formes d’esclavatge que en podríem dir “legal”, és a dir, formes que minoritzen les dones i les deixen sota la tutela dels pares o marits. La creença a molts llocs del món i en força mesura també a casa nostra que les dones tenen la responsabilitat de sostenir la cura dels altres permet formes que s’assemblen molt a certes pràctiques de l’ esclavatge antic.

Activitat

Assenyala si alguna d’aquestes actituds respon a cert esclavatge.

No Per què
1.Casaré la filla amb el meu cosí, així m’aportarà un bon dot
2.No deixaré que la meva dona voti un partit que jo no vulgui
3.La meva filla ha de fer el que jo dic
4.Les dones han nascut per satisfer els desitjos sexuals dels homes
5.Vull que la meva dona es faci cirurgia plàstica perquè sigui ben guapa
6.M’he d’aprimar per agradar al meu marit
7.Si la meva dona em deixa, la mataré
8.Encara que faci treballar les noies 12 hores al dia, les pago molt bé
9. Et dic això en secret, si el meu marit ho sabés…
10…

Reflexió

 • L’exercici ha servit per adonar-nos de certes injustícies?
 • Com et sentiries si fossis una de les persones afectades per les decisions d’un altre?
 • De quines maneres es pot trencar aquest cercle viciós?
  (Procureu alguna solució per cadascun dels casos a partir d’un diàleg constructiu  i després procureu buscar una solució més global)

La prostitució

Ens podem imaginar un mercat mundial en què els homes tinguessin un preu, poguessin encarregar-se per telèfon, servissin per saldar deutes o fossin venuts per finalitats sexuals? Per difícil que resulti pensar-ho, això està passant ara mateix, en ple segle XXI, amb milions de dones a tot el planeta. El tràfic de persones per a la prostitució afecta a hores d’ara a gairebé dos milions, milers de les quals acaben a Espanya, tercer país del món en consum d’aquesta pràctica.

El mundo. Infografia: André Gianzo
El mundo. Infografia: André Gianzo

La prostitució és el tercer negoci més lucratiu que hi ha al món, després del narcotràfic i el contraban d’armes, segons Anesvad (ONG pel desenvolupament). Representa el tràfic de dones amb finalitat d’explotació secual. Espanya és un dels principals països de destinació de les xarxes que exploten i extorsionen dones i menors i les seves famílies. No en va, afegeix, som la tercera nació en consum de prostitució -un 39% dels espanyols ha fet servir aquests serveis-, només superada per Puerto Rico, amb un 61%, i Tailàndia, on s’assoleix un terrorífic 73%. A més, a la majoria de les dones les han prostituït quan eren menors d’edat.

Reflexió

 • Us ha sorprès la notícia sobre Espanya?
 • Què en penseu?
 • Per què no hi ha sexe sense extorsió?
 • Qui se’n beneficia?
 • No es pot trencar aquest malefici?
 • Quines mesures prendríeu si fóssiu dirigents?
 • Com explicaries en paraules les xifres que ens indica el mapa? Tradueix en una descripció oral la informació que el mapa conté.