Mirada violeta

Defensores dels drets humans

Les defensores dels drets humans són dones que defensen els drets humans així com defensors i defensores de tots els gèneres que defensen els drets de les dones i els drets relacionats amb el gènere i la sexualitat. El seu treball i els desafiaments que representen han estat reconeguts per una resolució de les Nacions Unides (ONU) el 2013, que exigeix protecció específica per aquestes persones.
Una defensora dels drets humans pot ser una dona indígena que lluita pels drets de la seva comunitat, una dona que treballa contra la tortura, una activista pels drets LGBTI , un col·lectiu pels drets de les treballadores sexuals o un home que lluita pels drets sexuals i reproductius.

Igual que altres defensors de drets humans, les defensores dels drets humans poden ser objecte de repressió quan reclamen el compliment dels drets humans.  També s’enfronten a obstacles addicionals relacionats amb la discriminació sistèmica i la desigualtat, i perquè són vistes com a desafiants del poder patriarcal i de les normes socials. Tenen més risc de patir masclista a la llar i la comunitat, i amenaces sexistes, misògines, homofòbiques, transfòbiques , difamacions i estigmatització, així com exclusió dels recursos i del poder.

El Dia Internacional de les Defensores dels Drets Humans se celebra cada 29 de novembre. Des de 2006 està dedicat al reconeixement de les dones que, a títol individual o col·lectiu, treballen per fer realitat els drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans i en les diverses normes que la desenvolupen.

Coneix algunes de les dones que lluiten pels Drets Humans:

1. Chimamanda Ngozi Adichie
2. Tawakkul Karman
3. Wu Rongrong
4. Clara Campoamor
5. Bertha Lutz
6. Johana Izurieta Montesdeoca
7. María Teresa Blandón