Curtmetratges

Qué es un hacker y qué tipos de hacker existen

 ¿Qué es un hacker y qué tipos de Hacker existen?
2:44

NOMENCLATURA: TEXT DEL CURTMETRATGE
Es pot comentar en aquest apartat abans o després de veure el curtmetratge.

Hi ha dos tipus de hackers principals: els Black Hat i els White Hat. El seu nom prové de les pel·lícules de vaquers on, normalment, als “dolents” se’ls representa amb barrets negres, mentre que “els bons” van amb barret blanc.
Els White Hats, hackers de barret blanc, o hackers ètics s’encarreguen de trobar vulnerabilitats en un sistema, per estudiar i corregir els errors trobats. Es diu que alguns dels que es troben avui en dia en aquest grup van pertànyer en el seu moment als Black Hat, i ara utilitzen tots els seus coneixements per millorar els sistemes en matèria de seguretat.
Per la seva banda, els Black Hat o ciberdelinquent són aquells hackers de barret negre que realitzen activitats il·lícites per vulnerar i extreure informació confidencial, principalment amb una finalitat monetària. També són creadors de tot tipus de malware. Dins d’aquest segon grup trobem als crackers i els phreakers. Els primers, a més d’incrustar virus o robar contrassenyes, es dediquen a modificar programari i estendre les seves funcionalitats, mentre que els segons es dediquen a realitzar accions en el món de les telecomunicacions.

Entre els barrets negres i blancs hi trobem amb un altre tipus de hackers: els Grey Hat, que es dediquen a traspassar els nivells de seguretat d’una empresa per, després, oferir els seus serveis. És a dir, ataquen diferents sistemes d’una companyia per demostrar la seva capacitat i després defensar-la.
D’altra banda es troben els Llepar o script-kiddie, un terme que s’utilitza per a les persones amb manca d’habilitats tècniques, generalment no competents en la matèria, que tenen com a objectiu obtenir beneficis del hacking sense tenir els coneixements necessaris. Es podria dir que són hackers aficionats. També hi ha els Newbie o neòfits, que es refereix als “novells del hacking” i que, per aquesta raó, no posseeixen gairebé cap coneixement o experiència en el món de la tecnologia.

Finalment hi ha els Hacktivistas, que són persones que utilitzen les seves habilitats per penetrar sistemes segurs amb finalitats polítiques. Per exemple, diversos atacs d’Anonymous han estat qualificats de Hacktivisme.

Et deixem amb un vídeo explicatiu sobre què és un hacker i quins tipus de hackers hi ha, per si et queda algun dubte.

Reflexió:

 • T’han quedat clars alguns conceptes?
 • Quins han estat nous per a tu?
 • Alguns que han sorgit potser els coneixies per altres noms?
 • N’hi ha que tu coneixes i que no han sortit?
Article: Hacker, pirata del segle XXI 

Pel·lícules sobre hackers

 • Jocs de guerra (1983), Tots els públics.
 • Hackers, pirates informàtics Iain Softley, (1995). Doblada al català.
 • La red (1995) No menors de 13 anys.
 • The Italian Job (2003) No menors de 13 anys.
 • Firewall (2006) No menors de 13 anys.
 • Anonymous (2016) Tots els públics.
 • Snowden (2016) Tots els públics.

Altres curtmetratges

Derecho a la propiedad

Video