PERSONALITAT JURÍDICA
S’entén per personalitat jurídica aquella qualitat per la qual es reconeix a una persona, entitat, associació o empresa, la capacitat per contreure obligacions i realitzar activitats que generen responsabilitat jurídica plena. La personalitat jurídica, doncs, no coincideix necessàriament amb una persona física, sinó que és més àmplia i permet actuacions, amb plena validesa jurídica, de les entitats formades per conjunts de persones, societats o empreses.
a. A casa nostra
En el nostre país als 18 anys s’adquireix la majoria d’edat i la personalitat i responsabilitat jurídica plena. Abans dels 18, però també es té dret a:
A partir dels 14 anys ja es poden obtenir:
- El carnet d’identitat
- Llicència de conducció de ciclomotors de 45cc.
- Es pot fer de testimoni
- Posar denúncies.
- Fer testament
I a partir dels 16:
- Es pot treballar.
- Es poden pilotar motos de menys de 75cc.
- Quins altres drets creus que es podrien tenir abans dels 18 anys?
b. La balança com equilibri
Pla de diàleg
• Sou tots iguals davant la llei en la teva comunitat o es tracta algunes persones de manera diferent?
• Quins factors poden fer que algunes persones tinguin avantatge sobre unes altres?
• Per quines raons la igualtat davant la llei és essencial en una cultura dels drets humans?
LA IGUALTAT
Les persones no som iguals, ens diferenciem en molts aspectes: edat, sexe, alçada, color de la pell, professió, interessos personals i professionals, etc. En molts casos aquestes diferències són significatives: llengua, nacionalitat, religió, etc., i en altres ho són només qualitativament: habilitats, simpatia, color dels ulls, etc. L’afirmació d’igualtat en la nostra relació amb els altres pretén el reconeixement mutu de valors i la reciprocitat en els deures. La desigualtat és una situació de desequilibri. Les persones estan en situacions diferents, millors o pitjors, però no en situació d’equitat, de paritat.
El que penso | El que sento | Com actuo |
ESTEREOTIP | PREJUDICI | DISCRIMINACIÓ |
Els alemanys són cap quadrats. La gent dels països càlids treballa poc. |
Sento rebuig envers la gent de determinat aspecte físic. Tinc por davant de persones vestides d’una manera particular |
Rebutjo relacionar-me amb persones de determinats orígens, cultures o aspecte |
Un estereotip és una generalització no fonamentada, acceptada i compartida per una majoria. Pot ser positiu o negatiu. És positiu quan generalitza qualitats lloables i acceptades, sobrevalora un grup, i negatiu quan es generalitzen aspectes negatius o nefastos d’un col·lectiu.
El prejudici arrenca d’un estereotip negatiu, a partir del qual valora emocionalment, jutja socialment, orienta la conducta i es concreta en una actitud hostil i desconfiada envers alguna persona pel fet de pertànyer a un grup social o a un col·lectiu determinat. Encara no hem conegut la persona, però la jutgem pel color de la seva pell i per la manera de vestir.
La discriminació és el resultat de la conducta condicionada pel prejudici i comporta un tracte menyspreador cap a una persona o col·lectiu per les seves característiques ètniques, de sexe, d’orientació sexual, de religió, de parla, d’edat, de salut, d’estament social, és a dir, per ser el que és. Sempre exclou. El món és vist com una dualitat: jo i els meus i els altres. La discriminació és el resultat d’una colla d’elaboracions, unes mentals i altres emocionals, que ens porten a actuar tal com ho fem.
Diferència: Situacions distintes provocades per elements externs: físic (color de la pell, constitució, etc.) i culturals: creences, gustos, ideologies, etc. Que assenyalen trets desiguals, però no comporta cap mena de valoració.
Discriminació: Situació de diferència clarament perjudicial i injusta que atempta contra els meus drets en quant a persona. Discriminar és diferenciar negativament, apartar, assenyalar com a diferent, perjudicant-lo.
Dialoguem:
- Pots posar exemples de diferència i de discriminació?
- Una diferència pot originar una discriminació?
- Una discriminació pot revertir en simple diferència?
- Quina és la distinció entre diferència i discriminació a parer teu?
TIPUS DE PREJUDICIS
Hi ha diferents tipus de prejudicis, entre els quals podem esmentar:
- Prejudicis culturals: es basa en la visió d’una cultura superior per sobre d’una cultura a la qual atribuïm trets negatius.
- Prejudicis religiosos: totes les religions marquen un determinada creença. El desconeixement (o coneixement parcial) poden determinar la visió de les religions i de les persones (per extensió).
- Prejudicis de gènere: es tracta d’atribuir unes característiques en funció del gènere. Aquestes característiques (diferenciades entre gèneres) poden ser apreses, transmeses per factors culturals, opinions generalitzades….
- Prejudicis d’orientació sexual: es basen en marcar les diferències per tenir una sexualitat “diferent” del que es considera “normal o natural”
- Prejudicis estètics: estan lligats als patrons de bellesa i a modes. Per exemple, la publicitat ens presenta figures estereotipades de bellesa d’home i de dona, que se segueixen com exemples d’ideal de bellesa.
I el resultat n’és la discriminació que comporta l’exclusió i el tracte desigual.
a. Alguns tipus de discriminació
En què consisteix cada tipus de discriminació
- ser massa intel·ligent.
- ser d’una ètnia diferent de la majoritària, o de l’ètnia dels que no tenen el poder (els no blancs a Europa o Amèrica del Nord).
- ser pobre.
- ser immigrant.
- patir una discapacitat o malaltia visible.
- ser dona.
- no encaixar en els cànons de bellesa d’una cultura donada.
- exercir una professió no prestigiosa (sovint manual).
- etc.
b. Preguntar-se
- Alguna vegada m’he sentit discriminat/ada
-pel meu físic
-per la meva situació econòmica
-per la meva religió
-per les meves opinions
-per la meva manera de ser
- Alguna vegada he discriminat alguna persona o col·lectiu?
- Alguna vegada he fet coses perquè tothom ho feia, encara que pensés que estava mal fet?
- M’agradaria sentir-me acceptat/ada tal com sóc?
- Quan algú m’ha discriminat he sentit tristesa?
- Quan m’han discriminat he sentit por?
- Quan m’han discriminat he sentit ràbia?
És possible fer coses per canviar les actituds discriminatòries? Quines?