Mirada no violenta

Els refugiats

Un refugiat és la persona que viu fora del seu país d’origen o de residència habitual i no hi pot tornar per por de ser perseguit per motius d’ètnia, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social, orientació sexual, gènere o opinions polítiques. A tot el món, més de 60 milions de persones s’han vist obligades a fugir de casa seva com a conseqüència d’un conflicte o de violacions generalitzades de drets humans. Han hagut de deixar enrere amics, familiars i feines per buscar asil. El camí fins a la seguretat i una nova llar és perillós i està ple d’obstacles. El 86% per cent de les persones refugiades es troben en països que no tenen els recursos econòmics, infraestructures i estabilitat necessaris per oferir-los l’atenció que necessiten. Aquestes persones poden passar molts anys, fins i tot decennis, en camps de refugiats/ades mentre esperen a ser reubicats. Només 27 països van oferir places de reubicació el 2014 a un total de 105.200 persones, una petita part del que es necessita! L’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) i Amnistia Internacional estan demanant als països desenvolupats que compleixin amb la seva obligació i admetin més persones refugiades per alleujar la càrrega que actualment suporten països en  desenvolupament més pobres.

Aclariment conceptual

    -  Quina és la diferència entre sol·licitant d’asil i refugiat?

Sol·licitant d'asil: persona que s'ha vist obligada a fugir del seu país i buscar protecció, però que la seva petició per obtenir la condició de refugiat no s'ha avaluat.
Refugiat/ada: Persona que ha fugit del seu país perquè té raons fundades per témer patir persecució, però el seu govern no pot protegir-la o no té intenció de fer-ho. Els procediments d'asil tenen per objecte determinar si la situació de la persona s'ajusta o no a la definició jurídica de refugiat. Quan un país reconeix a una persona com a refugiat li ofereix protecció internacional en substitució de la protecció del seu país d'origen.
FONT

 

Reflexió:

 • Quan un potentat rus ve a Espanya a fer negocis diem que és un migrat o un refugiat?
 • L’últim fitxatge de futbol que va néixer a l’Àfrica, però ha estat jugant a Holanda, quan arribi aquí serà un migrant?
 • Sabies que els immigrants i refugiats fan créixer les economies dels països d’acollida?
 • En quin sentit els refugiats han de tenir prioritat quant a l’asil?
 • Tan important és saber el lloc on hem nascut?
 • No podem escollir el lloc d’on volem ser?
 • Només es pot ser d’un lloc alhora?
 • Què és més important: les fronteres, els estats o les persones?

Estigueu atents quan sentiu parlar de la gent que ve de fora com a clandestins, irregulars o il·legals. És una manera de desautoritzar una persona amb  una etiqueta negativa.


Camps de refugiats

Has sentit parlar dels camps de refugiats?

Un camp de refugiats és un campament temporal construït pels governs o les organitzacions no governamentals (p. ex.: la Creu Roja o l’ACNUR) per rebre refugiats.

Testimonis del Campament de refugiats de Zaatari, districte de Mafraq, Jordània, agost 2014. Recollida a la web de l’ajuntament de Tarragona
 
   Mounira Mohamed Alhariri- 32 anys.  
 El meu pare no surt de casa, perquè diu que la vida al carrer se li fa insuportable. La meva mare és a Síria amb els meus tres germans grans. La meva germana Noora també és a Síria. El seu marit va morir a la guerra. Té quatre fills. El meu germà és amb mi al campament; està casat i té 22 anys. Té una filla, i la seva dona està embarassada de nou mesos. Tothom necessita feina. Seguim patint al campament de Zaatari. Gràcies a tots els que puguin ajudar-nos.

Manal Saleem Al Ahmad - 28 anys.  
 Sóc professora d’anglès, però a vegades faig d’intèrpret i traductora per als periodistes. Vull tornar al meu país per educar els meus fills i perquè puguin construir les seves vides com a sirians i no com a refugiats.

Podeu seguir amb altres testimonis com el de:

Nafla Muhammad Alabood – 21 anys.


Reflexió:

 • Què tenen en comú els dos casos?
 • Amb quin ets sents més identificat /ada?
 • Què els diries a cadascun d’ells?

Campanya Casa nostra, casa vostra

Casa nostra, casa vostra és una campanya catalana formada per un grup de persones independents que treballen en el món de la comunicació i que van coincidir als camps de refugiats de la frontera de Grècia amb Macedònia del Nord durant la realització de projectes professionals o de voluntariat.
Aquesta iniciativa ha anat creixent i ara es comparteix amb entitats que tenen la mateixa preocupació per la situació de milers de persones immigrants i desplaçades per força, dins i fora de la Unió Europea.

 • Busca informació sobre les activitats d’aquesta entitat, fes-ne difusió i, si s’escau, apunta’t a les seves iniciatives.