Literatura

El refús de la misèria

La pobresa, la penúria material, l’opressió infligida pel més fort, són difícils de suportar. Però el que és realment inaguantable és el menyspreu, que ens recordin sense parar que som inferiors i completament inútils. No és només tenir gana o no saber llegir, ni tan sols el no tenir feina, que és la pitjor desgràcia que li pot ocórrer a l’home; el més terrible de tot és saber que un no compta per a res, fins al punt que s’ignora fins i tot el nostre patiment.

El pitjor és el menyspreu dels nostres conciutadans. Perquè és aquest menyspreu el que ens deixa al marge de tot dret, el que fa que la gent ens rebutgi, el que ens impedeix ser reconeguts com dignes i capaços de responsabilitats. La major desgràcia de l’extrema pobresa és la de ser una mena de morts vivents durant tota la nostra existència.

És intolerable ser tractat, fins i tot pels cercles pròxims, com un home sense dignitat. Ens consideren un zero a l’esquerra. Aquesta és la diferència entre pobresa i misèria. L’home miserable es troba en una situació insuportable, considerat com un ningú o alguna cosa pitjor, com un ésser nefast que no hauria d’haver nascut mai, sent que, al seu interior, en el més profund de si mateix, sap, però, que és un home. Reclamar la dignitat, somiar ser algú i veure en canvi rebutjat fins i tot pels que no són molt més rics, com el veí, el botiguer, el carter … això és la misèria. I això és el que marca la frontera entre pobresa i exclusió.

Text confeccionat a partir dels mots de Joseph Wresinski, capellà francès que va organitzar una gran manifestació contra la pobresa, a la qual van acudir de més cent mil persones el dia 17 d'octubre de 1987 a París. Amb motiu d'aquesta manifestació es va instituir el 17 d'octubre com a Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, que fou reconegut oficialment per les Nacions Unides l’any 1992.

Reflexió:

  • Què ens diu el text sobre la pobresa?
  • En què consisteix ser pobre, segons el text?
  • Quina és la part més crua de la pobresa?
  • Com se senten els  pobres segons el text?
  • Quina és la diferència entre pobresa i misèria?
  • Què significa sentir-se “com un zero a l’esquerra”?
  • Has tingut la temptació de veure així un captaire?
  • El text t’ajuda a comprendre algunes persones que de ben segur has vist?