Estat de la qüestió

Persones immigrades, refugiades i desplaçades

Hi ha dues grans categories de persones que han marxat del seu país d’origen per feina i les que ho fan per raons polítiques, econòmiques o per persecució.

Es continua parlant d’immigrant —el que arriba— i emigrant —el que se’n va—, però els processos actuals de migració no es poden comprendre des de la perspectiva exclusiva de país d’origen i país d’arribada.

Immigrants, refugiats i desplaçats

Taxa neta de migració al 2011: positiva (blau), negativa (taronja), estable (verd), sense dades (gris).

Comenta aquest mapa:

  • Quines condicions ofereixen els països que reben persones?
  • Quines condicions ofereixen els països que expulsen persones?Mirant el mapa et sorprèn algun aspecte? Si és així, exposa’l.
  • Podem actualitzar el mapa i buscar-ne un de més recent i veure si han canviat gaire les taxes.

Per saber-ne més

Refugiats

ACNUR
VIQUIPÈDIA

Joc d’ordinador

Diverses organitzacions han creat jocs d’ordinador que permeten posar-se a la pell de persones refugiades. En destaquem aquest: Contra viento y marea

Joc pedagògic creat per l’Oficina de Nacions Unides d’Ajut al Refugiat, destinat a infants i joves. El jugador s’ha de posar a la pell d’un infant que viu en una dictadura, i ha d’enfrontar-se a dificultatsdiverses: aconseguir sortir del país, obtenir l’exili a l’estranger, i reconstruir la seva vida. Cada prova es relaciona amb dades actualitzades i articles de drets humans i de dret internacional.