Música

La meva pàtria o el meu país

La música anomenada “nacionalista” sorgeix a finals del segle XVIII, en ple romanticisme musical. Fou anomenada nacionalista perquè usava materials musicals de rerafons folklòric, és a dir, que s’inspiren en melodies, ritmes o harmonies de músiques tradicionals. Alguns dels països relacionats amb el nacionalisme musical són Rússia, Txecoslovàquia, Noruega, Finlàndia, Espanya, Gran Bretanya i els Estats Units.

Bedřich Smetana (1824-84), de Bohèmia, fou el primer gran compositor nacionalista txec.
El seu treball més representatiu fou La meva pàtria, poema simfònic de sis parts

Cada part presenta diversos aspectes del paisatge, els costums, la història o les llegendes de Bohèmia.

Vyšehrad

Dura uns 14 minuts i descriu el castell de Vyšehrad, construït al segle X i que va ser la cort dels antics reis txecs. L’obra s’inicia amb la música d’arpa. Smetana descriu la història del castell, acabant amb una marxa. Finalment, es pot sentir el discórrer del riu Moldau, i el poema acaba tornant a sentir el so de l’arpa de Lumír.

Vltava

El segon poema porta el nom del riu Moldau basat en una adaptació d’una antiga cançó popular. Dura uns 11 minuts i és l’obra més coneguda de l’autor. La composició descriu el curs del riu: el naixement en dues petites fonts, el discórrer a través de boscos i prats, de paisatges on se celebra un casament camperol, o observant com dansen les fades a la llum de la lluna; continua amb els ràpids de Sant Joan i, finalment, descriu l’arribada a Praga quan ja és un riu ample i tranquil, sota la presència del castell de Vysehrad.

Reflexió:

  • Escoltar atentament l’audició  per separat o conjuntament:
  • Quina de les peces m’ha evocat més paisatges o vistes?
  • Que m’ha fet sentir aquesta música?
  • Informa’t detalladament del sentit dels dos fragments proposats i segueix les descripcions que se li suposen.
  • Perquè es diu “nacionalista” aquest tipus de música?
  • Què té a veure amb l’article 15?
  • Compartiu l’experiència amb el grup.