Informació

ESTAT DE LA QÜESTIÓ

Altres discriminacions

A més de les discriminacions que s’enuncien en el primer principi n’hi podem afegir altres.

Discriminacions per edat
Cada cop hi ha més persones que se senten discriminades per l’edat. Si algú es queda sense feina a partir dels 50 anys, es dona generalment per suposat que no serà dinàmic, que ja no pot aprendre gaire coses noves, que no domina les noves tecnologies… i els currículums acostumen a descartar-lo sense fer ni tan sols la primera entrevista.

Discriminació per la llengua i cultura.
Parlar una llengua  i pertànyer a una cultura diferent de la dominant provoca situacions de desigualtat. Es rebutja un individu o grup social pel seu llenguatge, accent o dialecte. Es menysprea certes comunitats, sovint minoritàries,  sigui per la seva manera de vestir, la parla i els seus costums ancestrals,  que no sols no són vistos com una riquesa sinó que es perceben com una molèstia.

Discriminació per malalties.
Tenir algun tipus de malaltia, com ara la Sida, pot generar rebuig social i desconfiança. Persones amb un altre tipus de malalties com la síndrome de Down, autisme, síndrome d’Asperger, paràlisi cerebral o discapacitats físiques, en certs sectors continuen sent marginades.

Discriminació per naixement.
És la discriminació que té en compte el naixement. A certs països els infants nascuts dins el matrimoni o fora d’ell tenim tracte diferent a l’hora d’heretar d’un pare o mare. Discriminació en certs països per ser nen o nena. Si és nen, serà l’hereu i si és nena i té un germà més petit, ell serà l’hereu. Només si té germanes més petites serà la pubilla.

Discriminació per l’orientació sexual
L’homofòbia és un terme que explica l’aversió cap als homosexuals, ja siguin aquests homes o dones, i últimament inclou també a transsexuals, bisexuals, i qualsevol persona que tingui actituds o maneres que, segons el discriminador, no estiguin d’acord amb el seu gènere.

Reflexió:

Quina d’aquestes discriminacions us ha sobtat més?
Podem posar algun exemple de cadascuna d’aquestes discriminacions?
Entenem ben bé què vol dir discriminar?

QUI AJUDA?

UNICEF

UNICEF

UNICEF és l’agència de Nacions Unides que té com a objectiu garantir el compliment dels drets de la infantesa. La Convenció sobre els Drets de l’infant és la llei fonamental sobre la qual basa el seu treball. UNICEF intenta convertir-la en una norma internacional.

UNICEF busca la transformació social i per això compromet en la seva feina a tots els sectors socials que puguin contribuir desenvolupament del seu objectiu.

UNICEF treballa per aconseguir tres resultats para tots els infants:

  • Un bon començament de la vida, en un entorn de seguretat, que els  permeti sobreviure i estar física i mentalment sans, segurs i amb capacitat d‘aprendre.
  • Garanties que tots els infants tinguin accés a una educació bàsica de qualitat
  • Que els adolescents tinguin oportunitats de desenvolupar les seves capacitats en entorns acollidors, per poder tenir veu i contribuir a fer un món millor.

DIES INTERNACIONALS

Novembre 20
Dia universal dels infants

Març 1
Dia contra la discriminació

Març 21
Dia internacional per l’eliminació de la discriminació racial

Maig 17
Dia Internacional contra la LGTBIQ fòbia