Mirada no violenta

PERSONES DESPLAÇADES

Persona desplaçada: persona que ha hagut de fugir del lloc on viu perquè la persegueixen degut a les seves conviccions polítiques, a les seves creences religioses, a la seva orientació sexual, etc., i s’ha mogut per l’interior del seu estat.

La principal diferència entre una persona refugiada i una persona desplaçada és que la primera ha creuat una frontera internacional, mentre que la segona s’ha quedat a l’interior del país. Aquesta distinció, que pot semblar sense importància a primera vista, té repercussions importants: mentre que els refugiats estan protegits pel dret internacional, els desplaçats no tenen cap mena de protecció per part del dret internacional. A més, com que es queden dins del país que encara està en situació de conflicte armat, els desplaçats tenen més probabilitats de ser atacats.

Però, si per protegir-se és més segur creuar les fronteres que quedar-se al mateix país, com és que cada vegada hi ha una proporció més gran de persones desplaçades? Hi ha diversos factors que expliquen que cada vegada hi hagi més desplaçats interns i menys desplaçats: per començar, no tota la població té prou mitjans econòmics per a canviar de país; a més, els països veïns es poden negar a acollir les persones que s’hi volen refugiar (perquè els suposa un cost elevat, o perquè pot desestabilitzar el país). A vegades, també, té a veure amb el fet que els estats on hi ha la guerra tracten d’evitar que la població creuï les fronteres, per a augmentar el control sobre aquesta.

En determinades circumstàncies, poder ser obligats a fugir per les mateixes raons que els refugiats: conflicte armat, violència generalitzada, violacions dels drets humans o desastres naturals…, amb la diferència que els desplaçats interns romanen sota la protecció del seu govern, encara que en alguns casos el mateix govern es converteix en una de les causes de la seva fugida.

Segons dades del 2018, es van registrar 28 milions de nous desplaçaments a tot el món, dels quals 10,8 milions van tenir l’ origen en conflictes i violència armada i 17,2 milions en desastres naturals.

Reflexió:

  • Escriu quatre paraules que relacionis amb el concepte de DESPLAÇAT. Compareu-les i vegeu quines coincideixen i quines no.

Clarificar conceptes

Llegeix les frases següents i indica amb una creu (X) si corresponen a la situació d’una persona refugiada, desplaçada o immigrada:

REFUGIAT/ADA

DESPLAÇAT/ADA

EXILIAT/ADA

NO HO SÉ

Per què?

Em van fer fora del meu país per estar contra el govern establert

Una multinacional va comprar les terres on vivíem i ens va fer fora per a construir-hi un complex miner

Vaig enamorar-me d’un home casat i quan ens van descobrir vaig haver de fugir per no ser lapidada

Casa meva es va inundar i ara el nostre govern no ens ajuda a buscar un allotjament nou

Al meu país em perseguien per ser homosexual

Hi va haver un cop d’estat i com a ministre del govern anterior vaig haver de fugir

Al meu país hi ha una guerra i molts hem fugit per no morir

Era professor universitari i tenia idees contràries al règim del meu país. Si no fugia, em posaven a la presó

El govern del meu país van construir una gran zona industrial on abans hi havia les meves terres de conreu.

He hagut d’anar a la ciutat a buscar una nova feina

Adaptat de Seqüència didáctica: Exilats, refugiats, desplaçats