6 de febrer: Dia de tolerància 0 contra l’ablació

Logo Tolerancia Cero con la mutilación genital femeninaAntónio Guterres, Secretari  General de les Nacions Unides en aquest Dia de Tolerància Zero, ha fet una  crida en favor de l’adopció de més mesures concertades i integrals per posar fi a la  mutilació  genital femenina i assegurar el ple  respecte dels drets humans de totes les dones i les nenes”.

La mutilació  genital femenina (MGF) comprèn  tots els procediments consistents a alterar o danyar els òrgans genitals femenins per raons que no tenen res a veure amb decisions mèdiques. Està reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes. Aquesta pràctica es concentra en 30 països d’Àfrica, Orient Mig i Àsia meridional.

Les xarxes socials es fan ressò d’aquesta jornada sota les etiquetes  #EndFGM (#EliminarMGF) i  #Womenmatter (#LasMujeresImportan). També podem llegir les històries d’algunes nenes i dones a la pàgina del Fondo de Población de las  Naciones Unidas, born complete. Hi podem llegir: “Es calcula que uns 68 milions de nenes seran sotmeses a la mutilació  genital femenina d’aquí a 2030 si no intensifiquem  les iniciatives destinades a posar fi  a aquesta pràctica nociva.  La mutilació genital – sovint practicada sense cap condició d’higiene – pot ocasionar problemes de salut greus;  normalment ve acompanyada de matrimonis infantils i deserció escolar primerenca. Uns 200 milions de dones i nenes han estat sotmeses a aquesta pràctica. A Catalunya  72 nenes van ser en  risc de mutilació genital femenina el 2018, segon l’estimació de les Taules locals de prevenció de la (MGF), una situació que s’ha reduït respecte al 2017, quan aquests casos van arribar al centenar. En un comunicat aquest dimecres, la Conselleria de Treball ha assegurat que aquesta baixada suposa  un pas endavant per a la seva eliminació, gràcies sobretot a les activitats de prevenció i sensibilització d’entitats i administracions.

Altres articles sobre el tema en aquest bloc: Dia mundial contra l’ablació  i   Pel·lícula “Desert flower”, biografia de Waris Dirie

Les cases refugi, un espai  segur  per a les nenes que escapen de la mutilació genital femenina a països com  Kènia,  juguen un paper fonamental per a les milers de nenes.

 

Deixa un comentari