Cal eliminar els estereotips a les aules per assolir la igualtat en la ciència

En relació al Dia Internacional de la Dona i la nena en la Ciència, que se celebra el proper 11 de  febrer, ens fem ressò de les reflexions de les participants  a un  debat sobre dona i ciència.   Més de la meitat (52%) dels estudiants que comencen una carrera científica són dones però en arribar als llocs de responsabilitat la seva presència es  redueix  a un 25%. La inseguretat i falta de confiança poden ser la causa del desinterès de les nenes en els estudis relacionats amb la ciència i la tecnologia.  Cal canviar alguns referents científics que encara són majoritàriament masculins i plantejar-se despertar el seu interès a la primària i secundària   fomentant el desig per descobrir i investigar amb  programes de laboratori i  interactius. En el debat esmentat,  “Mujer y ciencia”, organitzat per la Fundación Gadea Ciencia, María Blasco ( directora del Centre Nacional  d’Investigacions Oncològiques, Susana Marcos ( directora del Laboratori  d’Òptica Visual i Biofotònica de l’ Institut  d’Òptica del CSIC) i  Clara Benedí-García (coordinadora de l’àrea de Mujeres en Òptica i Fotònica de la Societat Espanyola d’Òptica), han denunciat que, malauradament, la igualtat no és gaire present en l’agenda política; també han recordat  un estudi de la revista Science en el qual es  demostra que les nenes, a partir dels 6/7 anys, comencen a associar intel·ligència i brillantor amb la  masculinitat.

En el debat totes les assistents han coincidit en la necessitat de les quotes com a   mesura transitòria per  assegurar que les dones arribin a llocs de poder,  encara  que són conscients  que aquestes mesures poden ser discutides per bona part de  la societat.

Deixa un comentari