Mahsa Amini, detinguda per no portar bé el vel, ha mort

Mahsa Amini, originària del kurdistan, va viatjar a Teheran amb la seva família. Juntament  amb un germà, va sortir a passejar i es van topar amb unes policies de la moral -sempre vestides de negre i protegides por col·legues homes- van determinar que Mahsa no portava  el vel correctament i la van arrestar; la van  traslladar a la comisaria per tal de rebre un curs d’“educació” sobre el correcte us del hijab. Dues hores més tard la jove de 22 anys va sortir-ne en una ambulància i dos dies després ha mort,  segons ha  confirmat la seva família.

Les autoritats asseguren que va patir un atac al cor,  però l’hospital ha confirmat que va ingressar amb contusions a les cames i el cap.  En ingressar-hi, el seu ull dret era blau i sagnava per l’orella – aquestes imatges estan enregistrades  en fotos i  vídeos-. Des d’aleshores estava en coma.

La indignació social ha estat tan gran que fins i tot abans de saber-se la mort de la noia el president Ibrahim Raisi ha ordenat al ministre de l’Interior una  investigació.

Les  redades  de l’anomenada Gasht-e Ershad, o policia  de la moral, han existit des del començament  de la Revolució el 1979. Durant aquests anys milers de dones han passat per les  comisaries, però en els últims mesos la seva presència és més gran i fins i tot violenta. Les xarxes en van plenes d’episodis violents en què els integrants d’aquesta policia capturen dones per qualsevol motiu que, segons ells,  va contra la moral.

Deixa un comentari