Nou atac a les dones a Iran

Iran condemna a mort dues dones, activistes pels drets LGTB. Són acusades de “corrupció” en “promoure” l’homosexualitat i el cristianisme.
Zahra Sadeqi Hamadani i Elham Chubdar, de 31 i 24 anys,  han estat sentenciades a pena de mort per donar suport a la comunitat LGTB.

La Fiscalia d’Urumia les acusa del delicte de “corrupció” a través de “promoure  l’homosexualitat”, “promoure  el cristianisme” i “comunicar-se amb la premsa opositora a la República Islàmica”. Aquestes acusacions estarien  vinculades amb  el cas de Zahra Sadeqi Hamadani, coneguda com Sara, que havia explicat la seva història en una gravació feta abans de la seva detenció l’octubre passat, quan intentava creuar la frontera entre Iran i Turquia. Sara havia format  part d’un documental gravat  per la BBC persa a la regió del Kurdistan iraquí –on ella residia–, sobre la vida dels integrants  i activistes  LGTB a la regió. Va ser detinguda a l’Iraq durant 21 dies,  torturada i posada en confinament  solitari.

Des que el 1979 es va instaurar la República Islàmica,                     l’homosexualitat es castiga amb pena de mort; però activistes que lluiten pels drets de la comunitat LGTB han denunciat que darrerament la persecució s’ha extès als que defensen els seus  drets a les xarxes  socials. Els  acusen  de difondre  “propaganda”.

La sentència d’ambdues dones arriba en un dels moments de més gran repressió en els últims anys. Des de l’ascens a la presidència d’Ebrahim Raisi l’agost del 2021, les autoritats han dut a terme una forta campanya  contra els  comportaments  que impulsen valors  occidentals i  contra algunes minories  religioses, com els bahais. Fa uns dies es va produir la detenció de si més no onze joves  d’aquesta confessió als nord del país. Ahir  també es va saber que el Govern  planeja usar el reconeixement  facial en els transports públics per identificar les dones que porten  malament el vel, cosa que s’afegeix a mesures ja existents  com càmares  en diferents vies de la ciutat que identifiquen les plaques dels cotxes on viatgen dones amb el velo caigut. L’anomenada «policia social» increpa i deté  dones que es vesteixen a la manera occidental, fins i tot si porten una gavardina folgada que els arriba a mitja cuixa, però descordada.

Deixa un comentari