La feminista Gloria Steinem, premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats

Steinem, de 87 anys, ha lluitat tota la vida pels drets de les dones i és considerada una de les impulsores del feminisme modern.

Nascuda a Ohio el 1934, després d’una infantesa itinerant, va començar l’activisme feminista els anys 60 del segle passat, ja des de jove es va forjar com un esperit lliure i crític amb el sistema. Va iniciar-se com a periodista a la revista Squire (dedicada al públic masculí) on va escriure  sobre contracepció, la qual cosa l’enfrontà amb l’editor qui la va obligar a reescriure el text.  L’episodi és a la base que el  1962 escrigués  sobre la realitat que vivien les dones, forçades a triar entre les seves carreres o el matrimoni.  Coetània de  Betty Fiedam, aquest  escrit va precedir  la Mística de la Feminidad.

El 1972 va posar en marxa, amb d’altres dones,  una de les publicacions  clau  del moviment  feminista de la segona  onada: la revista Ms, a les pàgines de la qual es reflectia el debat oberts a la societat americana sobre qüestions de gènere, raça o lluita de classes. En fou editora durant quinze anys i encara ara n’és  assessora editorial.

Com a  escriptora, ha publicat  llibres  sobre temes  diversos, com Outrageous acts and everyday rebellions (Actes  escandalosos i rebel·lies quotidianes); Revolution from Within (La revolució interior); o Marilyn: Norma Jean, una biografía de la mítica estrella de Hollywood. Però el seu gran  bestseller és My Life on the Road ( La meva vida a la carretera), autobiogràfic,  i únic llibre  publicat a Espanya.

L’extensa biografia  d’aquesta lluitadora pel feminisme  ha estat narrada recentment a la  sèrie Mrs América i la seva figura ha tornat a prendre força entre la gent jove. La sèrie recorda la lluita de Steinem perquè els  EEUU ratifiquessin  l’Esmena per la Igualtat  de Drets  el 1972,  que va representar  una dura batalla ideològica i  dialèctica amb la conservadora Phyllis Shalfly.

També recentment s’ha rodat el biopic The Glorias, que mostra les diferents etapes de la vida d’Steinem. 

El jurat del Princesa d’Astúries reconeix que Steinem és una “referència icònica essencial del moviment pels drets de la dona”. Valora el seu activisme “marcat por la independència i el rigor, ha estat el rostre  d’una de les  grans  revolucions  de la societat  contemporània”. Recorda que “al llarg de sis  dècades, el seu  inesgotable compromís amb el feminisme, la seva ponderació i la seva voluntat  d’incloure  totes les veus  han impulsat  la igualtat  com un dels  valors  fonamentals de la humanitat”.

Deixa un comentari