Atacs d’odi contra un mural feminista a Vilassar de Mar

El novembre del 2019 l’artista Marta Bellvehí va pintar a la carretera de Cabrils de Vilassar de Mar un mural contra la violència masclista amb motiu del 25-N. Es tracta d’una obra d’art reivindicativa, un homenatge a totes aquelles que han sobreviscut i a les que malauradament no ho han pogut fer. El mural, encarregat per l’Ajuntament de Vilassar de Mar, va tenir molt bona rebuda entre els veïns i veïnes, però malauradament ha estat objecte de diferents actes vandàlics: el febrer del 2020, van aparèixer pintades de color vermell al mural, una d’elles amb el número 155 i dies després van atacar-lo amb pots de pintura també vermella, tapant els rostres de les protagonistes. Aquest primer atac va generar una resposta espontània per part dels defensors del mural. El 8 de març, el mur es va omplir de missatges feministes enganxats amb postits i cartells. El 25-N de l’any passat es va instal·lar una placa per explicar la història del mural i no va ser fins al mes d’abril passat que es va poder reparar l’obra d’art. Bellvehí va tapar totes les taques, va refer el dibuix i va deixar un mural quasi com l’original. Però, uns dies més tard hi va haver un altre acte vandàlic, van tapar la cara de les dones amb esprai negre. L’Ajuntament va intentar esborrar-ho, però el dibuix va quedar malmès. Es va decidir mantenir-lo com estava per “mostrar la resiliència de les dones supervivents i evidenciar els atacs masclistes”. Tot i així, els contraris a la igualtat no en van tenir prou i fa dos dies el mural va ser pintat de blanc completament. Volien esborrar la memòria d’aquelles dones, l’art de la Marta i la reivindicació de les dones de Vilassar de Mar. Però només ho han intentat, no aconseguit.  Ara, l’Ajuntament i l’artista estan buscant maneres per poder mantenir viu l’esperit del mural i acabar amb aquests atacs a les dones i a la llibertat. A Bellvehí li han donat diverses idees: tornar-lo a pintar i no defallir, fer-lo més gran o, fins i tot, imprimir-lo en banderoles i omplir els balcons de Vilassar de Mar amb seu mural.

Els qui no el vulguin veure no poden rebre millor lliçó que veure’l reproduït a tot arreu.

Deixa un comentari