Helena González-Burón és una dona que aglutina les seves dues grans passions: ciència i arts escèniques amb l’objectiu de divulgar el coneixement científic.
És llicenciada en Biologia i Bioquímica per la Universitat de Salamanca, ciutat on va néixer, i es va doctorar en Biomedicina per la Universitat de Barcelona especialitzant-se en epigenètica del càncer. Va canviar el laboratori per la divulgació científica i per això va fundar el 2013 BigVan ciencia per tal de vehicular els seus monòlegs sobre ciència i ha escrit 15 llibres de divulgació, sempre de manera lúdica i humorística. Un dels seus títols: Tenemos menos genes que un brócoli… y se nota. S’interessa principalment per la divulgació científica entre els i les estudiants de primària.
Aquest dijous, Dia Internacional de la dona i la nena en la ciència, Helena González va parlar al CosmoCaixa sobre epigenètica, per tal de fer-nos saber que aspectes com l’entorn o l’educació també influeixen en el nostre destí, sempre amb l’amenitat i l’humor que la caracteritza.
I precisament en relació a aquesta data cal reflexionar sobre algunes xifres: segons dades de la Unesco al món només el 28% dels professionals de la investigació i el 35% dels estudiants de carreres de ciències són dones. Potser, una explicació de la situació es deu a la mancança històrica de referents científics femenins i a la insuficient visibilització dels models que han existit. I tot i que ara sembla que es va “corregint” aquesta desigualtat històrica, encara falta molt per fer a nivell de les direccions dels laboratoris d’investigació.