Nous espais de Barcelona amb nom de dones

Recentment s’han aprovat quatre espais nous amb nom de dona, tot i així al nomenclàtor de la ciutat només n’hi ha un 7,5%.
Les  últimes incorporacions són totes dones compromeses socialment: líders veïnals i feministes.

Una placeta de la superilla del barri de Sant Antoni entre els carrers Tamarit i Comte Borrell es dirà Conxa Pérez Collado (Brcelona, 1915-2014) una paradista del mercat sindicalista, afiliada a la  CNT i militant de la FAI que va ser miliciana durant la guerra civil i va estar exiliada al camp de concentració d’Argelers; quan va tornar duarant el franquisme no abandonà mai la seva militància.

Al districte de Gràcia, un nou mirador del Park Güell amb vista al barri del Putxet – a la intersecció de la Baixada de la Glòria i l’avinguda del Coll del Portell – rebrà el nom de Consol Casals i Genover (Barcelona, 1949-2012) una veïna del barri que va ser professora de física, feminista i antimilitarista i va formar part de Ca la Dona i va ser vocal de l’Associació de Veïns de Gràcia.

 

Un carrer de Sant Andreu situat a les antigues casernes a la cantonada amb el Passeig Torres i Bages estarà dedicat a Teresa Boronat i Fabra (Barcelona, 1904-Sant Antoni de Calonge, 1983), coreògrafa i professora de dansa que va ser primera ballarina del Liceu. Va posicionar-se a favor de la República. A França va crear una escola de dansa i va actuar també en d’altres països promovent els balls tradicionals catalans.

I encara al mateix districte, uns jardins del barri del Bon Pastor recordaran Isabel Domínguez Paniagua  (Salamanca, 1947 – Sabadell, 2005) qui va pertànyer al Partit del Treball d’Espanya i va reclamar millores urbanístiques per al barri com ara la creació d’un ambulatori, va estar presa per la seva activitat sindicalista i fou una de les impulsores de les primeres jornades catalanes de la dona el 1976.

La infermera polonesa Irena Sendler (Vasòvia, 1910- 2008) coneguda com l’Àngel del gueto de Varsòvia, que va salvar milers de nens jueus de l’extermini nazi, serà el nom d’un espai a la Plaça de les Glòries, al districte de Sant Martí.

També es tramita l’aprovació d’un canvi de nom d’un carrer de la Barceloneta (el de l’almirall Aixallà) pel d’una líder veïnal del barri, Emília Llorca Martín (Barcelona, 1948 – 2009): més coneguda com l’Emiliona, recordada perquè va liderar el moviment de lluita contra l’expulsió del veïnat i l’especulació immobiliària.

Deixa un comentari