Catalina García, la primera autobusera d’Espanya

Va ser pionera a treure’s  el carnet de conduir i aconseguir la concessió  d’una línia regular de busos. A més regentava una fonda, exercia de cartera oficiosa i  feia encàrrecs als veïns.

Va néixer el 1904 a Puebla de Lillo, Lleó. Va aprovar  l’examen de conduir a la segona el 1925, després que el marit li donés el permís -“llicència marital”, com dictava la llei – esdevenint la primera dona que el va tenir a Espanya.  El 1928 va obtenir la línia regular entre els municipis de Confiñal  i Bonar, un trajecte de tortuosa carretera en què sovintejava la neu. Va competir per ser-ne titular amb d’altres  empreses d’homes. A més de les seves múltiples ocupacions no sempre remunerades, va ser mare de 6 fills. Finalment, va morir per un càncer als 55 anys, segons algunes fonts.

Catalina encarna el prototipus d’una generació  de dones oblidades i desconegudes, treballadores incansables i lluitadores.

Deixa un comentari