Ens congratulàvem dels avenços, els darrers anys, per atraure noies a les carreres STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (programes, beques, seminaris i premis per millorar l’ equilibri de sexes a les a aules universitàries ). Però el futur d’algunes d’aquestes iniciatives corre perill als Estats Units perquè ara ells, els homes, es reivindiquen com la nova minoria. Així ho manifesten alguns estudiants, professors i grups conservadors de la societat civil. El departament d’ Educació ha obert 20 investigacions a universitats i colleges de tot el país ( Yale, Berkeley, Princeton … ) per determinar si els seus programes violen el Títol IX, la llei que exigeix als centres que reben subvencions federals a no discriminar por raó de sexe, com al·leguen els denunciants.
Se senten discriminats !!!!. Ells diuen que en estudis com ara Educació o Infermeria, per justícia i igualtat, caldria que els homes rebessin més ajudes ja que són poc representats en aquestes branques.
El pioner en aquesta batalla és el professor de la Universitat de Michigan i analista del think-tank conservador American Enterprise Institute, Mark Perry, que defineix el fenomen com “un apartheid de gènere”. Va denunciar les sales d’estudi per a dones, els premis de la seva universitat per a estudiants STEM de sexe femení … i ara la lluita ja és a escala nacional amb denúncies a més de mig centenar de campus. Com que a Biologia i Medicina, hi ha més dones que homes, sosté que ja no es pot parlar de desigualtat en els estudis STEM. Obvia, evidentment, que la desigualtat persisteix en moltes altres branques; només hi ha un 18% d’estudiants noies d’ Informàtica o un 20% d’enginyeries segons la National Science Foundation.
Tot indica, doncs, que una nova lluita és oberta per a les dones.