Anna Maria Martínez Sagi, pionera directiva del Barça i molt més

Aquesta nit TV3 emet un documental que recupera la memòria d’Anna Maria Martínez Sagi, la primera dona que va formar part de la junta directiva del FC Barcelona.

Resultat d'imatges de Anna Maria Martínez SagiLa Sagi (Barcelona, 1907-Santpedor, el Bages, 2000) fou una poeta, sindicalista, periodista, feminista, atleta,  republicana i lesbiana ( va tenir una relació amorosa amb l’escriptora Elisabeth Mulder – Barcelona, 1904 / 1987 – però la mare de la Sagi s’hi va interposar)

Com a periodista es va significar, juntament amb Josefina Carabias, durant  de la república.  Són especialment interessants els seus reportatges sobre el sufragi femení. També es pot destacar la seva tasca com a reportera en la Columna Durruti ( milicians anarquistes).

Com a poeta el seu estil s’acosta al d’algunes poetes de l’Amèrica Llatina com ara Juana de Ibarbourou, Alfonsina Storni o Gabriela Mistral. Va ser considerada hereva de Rosalía de Castro

Era una gran afeccionada a l’esport i practicava llançament de javelina, tennis i esquí. El 1934  va entrar a la directiva del FC Barcelona amb tan sols 27 anys de la mà del president afiliat a ERC i director del diari esportiu La Rambla, assassinat posteriorment pels franquistes,  Josep Sunyol. I va esdevenir  la primera dona a aconseguir una posició d’importància en el futbol estatal, una fita que no es repetiria fins més de 70 anys després. Al Barça va mirar de crear una secció femenina, per tal  de poder millorar la situació de les dones a través de l’esport, especialment de les treballadores, molt castigades per l’ambient insà de les fàbriques. Va dimitir al cap d’un any, incompresa per un ambient masculí que no entenia la seva militància feminista.

Acabada la Guerra civil (1936-39), va marxar a França, on va participar en la Resistència i, més endavant, cap a la dècada de 1950, a EUA, on va impartir classes de francès a la Universitat d’Illinois. Va tornar a Catalunya l’any 1975, un cop mort el dictador Franco.  Va morir en una residència d’ancians, vella i oblidada. Actualment un carrer al barri del Guinardó a Barcelona du el seu nom i  ara serà coneguda pel gran públic gràcies al documental.

Resultat d'imatges de la Sagi, TV3“La Sagi, una pionera del Barça” és una coproducció de Televisió de Catalunya, el FC Barcelona i Minoria Absoluta.L’actriu Anna Sahun es converteix en l’altra Anna, l’Anna Maria Martínez Sagi.

També el llibre de Juan Manuel de Prada Las esquinas del aire busseja en la vida d’aquesta dona singular.

Deixa un comentari