Denunciem la presó injusta de la saudita Loujain Alhathloul per lluitar per les dones al seu país

Resultat d'imatges de loujain alhathloul fahad albutairiSegons denuncia la seva família, la jove activista de 29 anys que té milers de seguidors a les xarxes social,  porta vuit  mesos detinguda i sotmesa a tortures, fins i tot  agressions sexuals.

Ja va ser empresonada el 2014 durant 70 dies per viralitzar que havia intentat entrar des dels Emirats Àrabs a Aràbia Saudita en cotxe. Aquest país era l’únic al món que prohibia conduir  les dones i Loujain Alhathloul no parava de denunciar-ho. Va esdevenir l’heroïna de les feministes. Malgrat l’oposició dels ultraconservadors saudites, més de quatre anys després, les dones condueixen gràcies al fet que el príncep hereu Mohamed bin Salman va concedir aquest dret obeint a un programa de reformes per a modernitzar el petroestat islàmic. Tot i això Loujain no ha vist conduir les seves compatriotes perquè és a la presó des de maig de 2018 acusada de traïdoria i de ser pagada per enemics estrangers. Les mateixes acusacions que pesen sobre molts i moltes altres activistes també a la presó.

Ella va convertir-se en una  influencer a les xarxes socials saudites a principis d’aquesta dècada quan era una jove estudiant de Literatura francesa a Canadà i va començar a penjar vídeos on compartia els seus somnis d’igualtat per a les dones  saudites. Parlava del vel – ella no en duia – i les rígides normes del vestir del seu país o es mostrava contrària al sistema de tutel·latge  i la negació  de drets bàsics a les dones. Com explica Hala al Dosari, una activista que ara viu exiliada a EEUU,  el 2013  les feministes saudites  volien impulsar la campanya pro la   conducció  i arribar a les més joves, i van contactar amb  ella perquè tenia  milers de seguidores a Internet i ella de seguida va fer seva aquesta causa, però aviat va pagar car  el seu protagonisme ja que va començar a rebre amenaces, patí campanyes de difamació i l’anaven detenint per a interrogar-la. La seva popularitat augmentà també pel seu matrimoni per amor amb un actor saudita, Fahad Albutairi, d’origen no tribal, al qual no es va oposar el liberal pare d’Alhathoul. La parella exhibia a les xarxes la felicitat del  seu amor mutu, no marcat per les convencions socials ( les mostres d’afecte públic són rebutjades a Aràbia)

Malgrat el canvi de règim i els intents de modernització, Loujain no va abandonar els seu activisme. El febrer del 2018 va participar a Ginebra en una avaluació  de l’ONU sobre els drets humans a Aràbia Saudita i es va involucrar en la posada en marxa d’un refugi per a dones maltractades. Per a la família, aquests fets van ser considerats una burla pel règim  i expliquen, potser, l’últim dels arrestos,  que encara la té a la presó,  i l’acarnissament dels carcellers.  No saben perquè,  el marit va formalitzar el divorci poc després de l’entrada d’ella a la presó.

Després de mesos de silenci per temor a represàlies,  la família de l’activista  ha decidit denunciar la situació de la filla i germana.

Amnistia Internacional també fa una crida a signar perquè el país posi fi a la brutal repressió que pateixen dones com Loujain que segueixen detingudes i incomunicades després de mesos i  sobre les quals pesen peticions de presó de fins a 20 anys:

Presiona a las autoridades saudíes para que pongan fin a esta terrible represión ejercida contra las mujeres que se atreven a alzar su voz. Actualización 24 de enero de 2019.

 

 

Deixa un comentari