L’australiana Annette Kellerman va lluitar per usar banyadors ajustats

Fins i tot això va provocar que les dones que ho defensaven fossin acusades d’indecència. Annette Kellerman, una nedadora australiana d’origen polonès nascuda el 1886, a qui s’atribueix també ser la inventora de la natació sincronitzada, va  trencar amb les normes del seu temps que obligaven les dones a nedar amb pantalons  (cosa incòmoda i que feia més pesat surar)  i va ser denunciada i arrestada. El primer banyador ajustat que es va posar en una platja de Massachussetts el 1907  tenia mànigues i els pantalons acabaven per sobre els genolls. Les dones no podien ensenyar  més de 15 cm de cama i fins i tot hi havia la figura del mesurador de banyadors – sempre un home.

El temps, però,  va donar la raó a Annette i altres dones que els usaven i aquesta peça es va anar fent petita a mesura que l’escot creixia.  Als anys 30 va aparèixer una indústria de banyadors que va portar al mercat teixits més elàstic que s’eixugaven més ràpid i, a més, el cinema va contribuir a l’èxit de la peça perquè moltes estrelles sortien a les pel·lícules en banyador.  La mateixa Kellerman va esdevenir actriu i ella, tan intrèpida,  fou també la primera actriu que va aparèixer nua en una pel·lícula ( tot i que no se’n conserven còpies). Sí que podem veure alguna imatge d’Annette Kellerman en biquini!, però no fou fins a l’any 1946 que l’escàndol (i la llibertat) del biquini va arribar a la moda de bany, una veritable revolució que va ser causa d’escàndols, processos legals i prohibicions a la platja.

  Les dues imatges següents es distancien uns 50 anys ( La Viquipèdia data la primera el 1883, la segona és dels anys 30):

Pel·lícula biogràfica d’Annette Kellerman ( estrenada el 1952 i protagonitzada per Esther Williams en el paper d’ASnnette: Million Dollar Mermaid.

 

Deixa un comentari