Licia Verde, premi Nacional d’Investigació 2018

Licia Verde (1971, Venècia) és una cosmòloga  i astrofísica, actualment professora ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats fundada per la Generalitat el 2001) de Física i Astronomia a la Universitat de Barcelona. Els seus interessos de recerca inclouen la distribució de la matèria i l’energia fosca en l’univers. ha esdevingut un referent i un exemple del ” sí que es pot” en el  món de la ciència on encara predominen les regles masculines.

El guardó que li atorgà la Generalitat reconeix els seus treballs d’investigació de la matèria i energia fosca i la seva tasca en la interpretació de les dades del satèl·lit WMAP (una sonda de la NASA que observa el fons còsmic de microones, la calor que va deixar el big bang amb l’objectiu de comprovar les teories sobre l’origen i l’evolució de l’univers)

Aquesta científica, doncs, estudia ciència pura ( sense la qual no hi podria haver la ciència aplicada) i per això ha hagut d’anar a molts llocs, de Pàdua on es va graduar a Edimburg on es doctorà en Astrofísica i EEUU on va fer classes a diferents universitats. I això, en part, va motivar que retardés la maternitat. No va tenir fill fins que no es va fer amb un aplaça estable ( ara és mare d’unes bessones de 7 anys.

Per què la majoria dels investigadors són homes, sobretot els que tenen més anomenada? És difícil compaginar la maternitat amb una carrera científica tan competitiva que exigeix desplaçaments per a formar-se i passen anys abans d’aconseguir estabilitat econòmica.

Deixa un comentari