Maria Sybilla Merian y Alida Withoos: mujeres, arte y ciencia en la Edad Moderna (Editorial: Universidad de Cantabria, colección Analectas)
Catàleg d’una exposició que dona a conèixer un aspecte poc apreciat de la producció cultural dels segles XVII i XVIII: el dibuix científic. A través d’una observació curosa i amb tècniques molt depurades, dones i homes de tot Europa van investigar i representar la natura a color sobre paper, amb notòria qualitat artística. Aquests dibuixos són part de les grans col·leccions científiques de l’època. Les aportacions de les dones al desenvolupament de la botànica o l’entomologia van ser reconegudes i valorades, però el seus llegat és encara poc conegut pel gran públic.
Dues d’aquestes artistes-naturalistes són Maria Sibylla Merian (Franckfurt 1647-Amsterdam 1717) i Alida Withoos (Amersfoort, ca. 1661/1662- Amsterdam 1730). Es conserven en el Real Jardín Botánico vint-i-un dibuixos que els són atribuïts, mai s’han exposat a Espanya. Van arribar el 1785 a la cort de Carles III; eren part de la col·lecció científica comprada al metge i naturalista holandès Jan le Francq van Berkhey (1729-1812).
L’exposició d’aquestes obres permet difondre aspectes de la història de l’autoria i del col·leccionisme científic, i també mostrar les aportacions de les dones a la cultura artística i científica. L’exposició té lloc al Paranimf de la Universitat de Cantàbria fins al 19 de gener de 2019.