Les dones, a la conquesta del sector científic i tecnològic

Les dades a Espanya indiquen que existeix igualtat de gènere en l’accés a la universitat, però no en els llocs de responsabilitat; és per això que diverses beques i programes tenen com objectiu incrementar la presència femenina en los llocs d’investigació i  de direcció de projectes.

Mentre que el nombre d’alumnes noies  matriculades a la universitat pública (54%) és més alt que el de nois, la xifra va disminuint quant a tesi doctorals llegides (50%), científiques en exercici (39%) i, finalment, directives i catedràtiques (21% en el sector públic, 43% en el privat). Sorprèn que només hi hagi una dona dirigint  un dels set organismes públics d’investigació que depenen del Gobierno espanyol, Rosa Menéndez, presidenta del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

Alguns d’aquests programes són:

For Women in Science de L’Oréal i la Unesco, creat el 1998 que reconeix cada any la tasca de cinc investigadores eminents de cinc regions del món  per la seva contribució a l’avenç científic i  cada any atorga cinc beques de 15.000 euros a joves científiques perquè desenvolupin els seus projectes d’investigació.

Becas Talento Mujer de Banco Santander ( 2a edició) concedeix 25 ajudes econòmiques a dones que vulguin  estudiar màsters i postgraus de l ‘àmbit STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), amb la posterior realització de pràctiques formatives a l’entitat financera.

Mothers of Science, del Barcelona Institute of Science and Technology.  A finals de l’any passat va iniciar  el seu programa de beques The Mothers of Science, amb   l’objectiu  d’incrementar el percentatge de líders de grup.  A l primera edició van concedir 10 beques de 400 euros mensuals durant un any, amb  un import total d’uns 50.000 euros.

Women Techmakers Scholars, de Google. Programa d’ajudes destinat a fomentar la presència de les dones a l’àmbit de les TIC, inspirat en la visió de la doctora Anita Borg, una pionera en la lluita per la igualtat de gènere en el camp  de la computació i  les noves tecnologies. [Anita Borg (1949 – 2003) va ser una científica informàtica de Chicgo, EEUU que va fundar l’Institut de la Dona i la Tecnologia (ara l’Institut Anita Borg de la Dona i la Tecnologia) i la Celebració Grace Hopper de Dones en la Informàtica. ] Les guanyadores de les beques  rebran 7.000 euros per a cursar un títo. l de grau o postgrau en el camp de les Ciències Computacionals, Enginyeria en Computació, Informàtica o en qualsevol altra matèria tècnica relacionada. 

Proyecto europeo Hypatia, con presencia del FECYT. Proyecte europeu que té com principal objectiu fomentar que les noies de 13 a 18 anys optin per la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) tant en centres educatius com, més endavant, en les seves trajectòries acadèmiques. 

Deixa un comentari