La canadenca Donna Strickland, Nobel de Física compartit amb dos homes.

Per primer cop des de 1963 L’Acadèmia Sueca premia una dona. Les eines de la fotònica, que permeten manipular la llum amb  precisió i han obert la via a noves aplicacions industrials i mèdiques, han estat  reconegudes amb el premi Nobel de Física de 2018. Els premiats      ( juntament amb Stickland, el francès Gérard Mourou  i el nordamericà Arthur Ashkin ) reben el guardó per “invencions revolucionàries en el camp de la física dels làsers”.  El veredicte ha estat anunciat avui.

Donna Strickland va néxer el 1959 a Guelph, Ontàrio, Canadà. Va estudiar física a la Universitat McMaster del seu  país i va obtenir el doctorat en òptica a la Universitat de Rochester, Estats Units.

No només és la primera dona que guanya el Nobel de Física en 55 anys, sinó  també la tercera en rebre’l  en tota la història dels Nobel. Les altres dues són Marie Curie ( 1903 compartit amb el seu marit)  i Maria Goeppert-Mayer el (1963)

Deixa un comentari