Una altra dona que va obrir camins: Carmen de Burgos

No comprendo la existencia de las personas que se levantan todos los días a la misma hora y comen el cocido en el mismo sitio. Si yo fuera rica –fantaseaba Carmen de Burgos (1867-1932)–, no tendría casa. Una maleta grande y viajar siempre. Deteniéndome en donde me agradase, huyendo de lo molesto…”.

Així s’expressava la prolífica escriptora andalusa, pionera del periodisme espanyol que va transgredir  fronteres de gènere viatjant arreu del món a principis del segle XX de la qual se celebren enguany els 150 anys de naixement.

Nascuda a Almeria i separada d’un matrimoni primerenc es va traslladar a Madrid i aviat va començar a escriure sota el pseudònim  de Colombine   (també Perico el de los Palotes, Marianela, Honorine…  a favor del divorci , el sufragi universal, l’abolició de la pena de mort… també relats, novel·les, llibres de viatges…Fins que la salut  li ho permeté no va parar de viatjar i aquest va ser el seu alliberament.

Un dels seus llibres relata el seu viatge pel nord d’Europa que va quedar reduït en el temps previst a causa de l’esclat de la I Guerra Mundial.

Carmen de Burgos, Mis viajes por Europa. Catarata, 2012.

 

Deixa un comentari