Escassetat de biografies femenines a la Viquipèdia

S’intenta corregir l’enorme diferència de gènere que existeix a l’enciclopèdia virtual. Amb més de 37 milions d’articles i gairebé 290 idiomes, l’espai que es destina a biografies de dones és breu. Dades fetes públiques el darrer més indiquen que, en llengua espanyola només hi ha una mica més del 18% de biografies de dones i en català el 14%.  Percentatges similars als d’altres llengües del món, la qual cosa ens indica que, un cop més el sabers i les obres de les dones es difon a un baix nivell. Com sempre, també a les noves tecnologies, sembla que la història la  fan els homes i la transmeten els homes.  És per això que a Madrid i a Barcelona les “Wikimujeres” i les “Viquidones” es troben un dia cada setmana per editar en grup. Dilluns a Medialab Prado a  Madrid i dimarts a la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona. La periodista Montserrat Boix és la coordinadora de Wikimujeres a Espanya. Pretenen potenciar el paper de les dones a Internet i a les xarxes. La mateixa fundació Wiquimedia  es va adonar d’aquesta bretxa de gènere i va decidir a terme polítiques proactives també per  augmentar el nombre d’editores.

En concret, l’objectiu és  arribar a les 20.000 biografies abans que acabi 2017 i quan editen en grup resolen dubtes.

La imatge creada pel nord-america Howard Miller durant la II Guerra Mundial que té  per lema “We can do it!” per exhortar la feina de les dones mentre els homes eren al front ha esdevingut símbol de l’empoderament femení també en aquest àmbit de l’enciclopèdia virtual.

Deixa un comentari