Alice Guy, una altra dona singular ignorada

És ALICE GUY, cineasta pionera que va morir el 24 de març  de 1968 en una residència per a  ancians de Mahwah (Nova Jersey- EEUU) als  94 anys. Actualment comença a ser reconeguda com la primera persona que va indagar sobre les possibilitats narratives del cinematògraf. És considerada la inventora de les pel·lícules de ficció.  Va néixer a  Saint-Mandé (França) el 1873 i ja a  París va començar  a   treballar com a  secretària a l’ empresa de fotografia de Max Richard,  poc després adquirida  per León Gaumont  que, quan els germans Lumière van presentar públicament el seu invent el 1895, va començar a comercialitzar les seves  càmeres per a enregistrar i  reproduir imatges en moviment.  Alice Guy  va descobrir un mitjà  per a explicar històries d’una manera nova.  Es va avançar als fins ara reconeguts pioners ( Méliès i Segundo de Chomón) i va rodar un parell d’escenes   a les quals els amics feien d’actors: La fee aux choux  (‘La fada de les cols’) de  1896 és  la primera pel·lícula que combina la ficció teatral amb  la imatge en moviment.  El seu cap li va encarregar que posés en marxa un departament de cinema narratiu.   Ella també va introduir rudiments en la tècnica del muntatge cinematogràfic i va  sincronitzar el so d’un gramòfon amb les imatges ( és a dir, va iniciar el camí cap al cinema sonor) Després de casar-se amb el càmera  Herbert Blaché, es va traslladar als Estats Units, on  va continuar la seva producció ( entre  600 i  1.000 pel·lícules:  de l’oest, comèdies, ciència-ficció … ). Però en divorciar-se va retornar a França, i  va començar el seu declivi.

EsmerldaUna de les seves pel·lícules és el curtmetratge mut  Esmeralda, primera adaptació  de la novel·la de Victor Hugo, el Geperut de Notre Dame, de 1905.

La conversió del cine en una gran indústria i la importància que van adquirir els estudis de Hollywood, les dones  van ser bandejades;    la historiografia oficial es va  encarregar  d’esborrar la petja d’Alice Guy i altres pioneres.

Deixa un comentari