Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

L’ Assemblea General de les Nacions Unides en la Resolució 70/474/Add.2 va proclamar l’11 de febrer de cada any el  Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per tal de promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació  i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits. Es va celebrar per primera vegada l’11 de febrer de  2016.

La UAB va celebrar divendres 10 de febrer aquest Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència . La Facultat de Ciències va acollir una jornada-taller al voltant d’aquesta temàtica. També   s’exhibeix dues mostres sobre les dones científiques:

  • Con A de astrónomas. Organitzada per la societat d’astronomia. A través d’una sèrie de cartells  es f un mirada del paper fonamental de les dones en les  principals  fites  de l’astrofísica   des de l’antiguitat fins als nostres  dies. El descobriment dels púlsars, l’ estructura a gran escala de l ‘Univers, o la mesura de les distàncies estel-lars .
  •  Dones de Ciència , exposició que prové de l’Institut Català de les Dones i mostra la participació,  clarament insuficient, de les dones al món científic i tecnològic. Realitat que és, a més d’injusta, perillosa per a la ciència i l’assoliment dels objectius de qualitat en una societat del coneixement.

“La igualtat no ha avançat en la ciència”, és una de les conclusions més fermes a les quals  han arribat les investigadores que han participat en la jornada-taller.

En aquest sentit  és interessant l’article d’avui del diari  El Periodico: Dones investigadores: el sotrac dels 40.   Destacades científiques d’entre 35 i 50 anys denuncien subtils i perjudicials biaixos de gènere.  Demanen mesures perquè la fase intermèdia de la carrera no es converteixi en una trampa.

La maternitat serà sempre el hàndicap que impedirà les dones la promoció i el reconeixement?

El alts càrrecs científics són homes. A tall d’exemple: només 3 rectorats de les 50 universitats públiques de tot l’Estat espanyol són ocupats per dones: Margarita Arboix  de la Universitat Autònoma de Barcelona, Nekane Valluerca de la Universitat del País Basc i Pilar Aranda  de la Universitat de Granada. Aquesta és una de les dades que figuren a  l’informe ‘Científiques en xifres.2015 ’ presentat aquest dimarts per la secretària d’Estat d’Investigació, Carmen Vela.  Estadístiques i indicadors de la desigualtat de sexe en aquest camp. Segons Vela, les coses milloren, però a una velocitat  massa lenta. Entre els alumnes de grau, les dones dominen ( fins al 57% del percentatge total). En tesis doctorals aprovades la paritat és total: meitat homes, meitat dones; en canvi, les places de catedràtics són ocupades per un 79% d’homes. I entre els rectors el percentatge arriba al 93%.

Totes les investigadores consultades coincideixen en la importància de l’educació.  Cal canviar la  imatge que es continua promocionant de la dona.  Hi ha coses tan fàcils com fer visibles  les científiques del passat per donar referents i fer entendre que la conciliació és cosa tant d’homes com de dones és un canvi cultural essencial”.

A  La Vanguardia podem llegir un article on es relacionen una sèrie de dones científiques de les quals no sempre n’hem sentit a parlar:

Las damas de la ciencia, las grandes desconocidas

Deixa un comentari