Aletta Jacobs, una dona pionera

googleAvui google dedica el seu doodle a ALETTA JACOB, en el 163è any del seu naixement. Així coneixem les proeses d’aquesta holandesa avançada al seu temps. Va ser la primera dona que va ingressar a la universitat i va obtenir el títol de doctora en Medicina a Holanda.

Va destruir 5 sostres de vidre, fent coses vedades fins aleshores a les nenes-dones:

  • va estudiar educació secundària en un institut on només hi havia nois. Hi assistia com a oient, a les noies només les preparaven per a tasques de la llar. Anys després, a Holanda es va permetre de fer estudis secundaris.
  • Va ser la primera dona a graduar-se en Medicina a Holanda. Després de molt insistir i demanar un permís  especial li van  permetre  entrar a  la universitat de Groningen. El 1876 va entrar  a l’Amsterdam. Es va enfrontar a alguns professors, però en dos anys es va graduar i el  1879 es va doctorar.
  • Va muntar el primer centre de planificació familiar a Holanda. Va investigar un mètode anticonceptiu, el diafragma del doctor Wilhelm P.J Mensinga,  i el va distribuir.  Durant 14 anys alguns dies a la setmana passava consulta gratuïta a prostitutes, indigents i  nens i va donar cursos d’higiene i  cura  dels  nens.
  • A partir de 1899 va deixar de costat la medicina i va liderar  l’ Associació per al Vot de la Dona, cosa que es va aconseguir a Holanda el 1913.
  • Va fundar la    Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat.

Deixa un comentari