19 d’octubre: Dia Internacional contra el càncer de mama

Segons  la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), les neoplàsies malignes de mama suposen el 29% dels tumors femenins. La SEOM xifra en 25.000 els casos nous que es detecten cada any.  La bona notícia és que la mortalitat per aquest tumor disminueix des de 1994 a un ritme del 2,6% cada any  gràcies als programes de detecció precoç i a la millora dels tractaments ( a més de radioteràpia i quimioteràpia, la teràpia hormonal); actualment la supervivència a 5 anys és del 85%.

Tot i així tots sabem  que és necessària molta inversió en investigació i el sistema sanitari públic,  en temps de crisi econòmica,  el primer que retalla és la investigació. Per això, molts hospitals busquen finançament de particulars i sovint són els mateixos malalts o familiars de malats  els que aporten  fons per a aquesta investigació.

L’Institut Oncològic Vall d’Hebró ha iniciat una desena de projectes d’investigació sobre el càncer de mama  gràcies al micromecenatge.    Una d’aquestes iniciatives és  el “Paseito de la mama”,  una caminada de 7,5 km al llarg del Canal de Saragossa ( s’hi recullen fons que ‘han destinat a projectes de associats a un programa clínic d’atenció a dones embarassades amb  càncer de mama) . Altres exemples: fa uns dies , la fundació VHIO va rebre 3.300 euros d’una pacient de càncer de mama de Banyeres del Penedès; els havia recollit organitzant una “Master Class de Zumba”.  A  Montcada i Reixach han organitzat una carrera amb la mateixa finalitat i la Colla de Geganters i  Grallers La Força, de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental) fa un any que recull diners, des que li van detectar un càncer a una de les gegantes, Mercè.

Qualsevol iniciativa és bona.

Deixa un comentari