Iran executarà una noia, acusada de matar el seu marit maltractador

Zeinab Sekaanvand, de 22 anys va ser condemnada a mort en un judici injus. Va confessar el crim després de ser torturada per la policia durant 20 dies. Diverses organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional (AI), l’ Organització Internacional de Drets Humans a Iran i la xarxa de Drets Humans de Kurdistan,  han llançat una campanya internacional per aconseguir la suspensió de la sentència que tindrà lloc demà dijous si la campanya no ho aconsegueix.

La jove,  kurda iraniana,   tenia 17 anys quan es va cometre el delicte, el 2012.  El marit, amb qui s’havia casat quan tenia 15 anys, era molt més gran i la maltractava. Segons AI no va tenir un advocat d’ofici fins a la primera sessió del judici, aleshores es va retractar de la seva confessió i va dir al jutge que l’autor de l’assassinat havia estat el seu cunyat qui la violava i que li va assegurar que si ella assumia la responsabilitat la indultaria ( Segons el dret islàmic, els familiars de les víctimes d’ assassinat tenen la facultat d’ indultar l’assassí a canvi d’ una indemnització).

Zeinab és una víctima de la misogínia institucionalitzada. Cridem s a la comunitat internacional per a protestar contra aquesta sentencia de mort il·legal”, ha assegurat  Mahmud Amiry-Moghadam, portaveu  de l’organització iraniana  de drets humans.

AI considera que la seva condemna  incompleix les obligacions internacionals contretes per Iran i  que prohibeixen estrictament la imposició de la pena de mort a persones menors de 18 anys en el moment del delicte ( aquesta ONG ha registrat  a Iran  74 execucions de menors d’edat  en el moment del delicte  entre 2005 i 2016 i , segons l’ ONU, actualment hi ha unes  160 persones condemnades a mort per delictes comesos quan no havien fet els  18 anys).

 

Deixa un comentari