Dues dones heroïnes

Dona amb bossa pega naziA  Växjö, Suècia,  el 1985 el fotògraf Hans Runesson va fer una fotografia a una dona gran que pegava amb la seva bossa de mà un jove de cap rapat del partit Nordic Reich. Ella era Danuta Danielsson, una jueva d’origen polac, la mare de la qual havia estat als camps de concentració nazis; va esdevenir símbol de valentia, resistència i rebel·lia.  Aquest diumenge, a la manifestació del 1r de maig de la població de Borlänge, al centre del país, el fotògraf David Lagerlöf va fer una fotografia a una dona, Tess Asplund, que fa  front, amb el puny en alt un grup de  300 neonazis uniformats.

Ells pertanyen al partit neonazi ” Movimient de Resistència Nòrdica (NRM) i es manifestaven contra la integració de milers de refugiats d’Àsia i Orient Mitjà  que svan demanar asil l’any passat.  ( tot i que el país ha endurit les polítiques d’asil, el partit  anti inmigració està creixent  fins a obtenir entre un 15 i un 20% de suport a les enquestes.

Ella és una activista de 42 anys que amb el seu gest i la difusió de la fotografia ha esdevingut una heroïna. Afirma que va actuar així per impuls,  perquè estava enfadada i ara tem per la seva integritat.

Deixa un comentari