Bones lectures sobre dones

Dues lectures descobertes recentment:

petitaD’una banda:  GUARDAR LA CASA Y CERRAR LA BOCA, de l’escriptora   Clara Janés  ( Ediciones Siruela) Es tracta d’un assaig  on trobem   un interessant recorregut  per diferents s cultures i períodes de la història a través de les principals obres literàries de dones que van manifestar la seva  sensibilitat i  talent  en les lletres. Alguna de les sorpreses : el primer escriptor de nom conegut fou la sacerdotessa acàdia Enheduanna i,  durant molts segles, a l’ Extrem Orient la cultura es  reservava per a les cortesanes, ja  que a la dona senzilla només se li  ensenyava just l’imprescindible per a l’assoliment de la conducta que es considerava pròpia del seu sexe.  Descobrim  també que, al llarg de la història, la dona  podia trobar  llibertat  en la clausura  (monges) o                   l’ esclavitud de la cort  (reines) i   també que hi va haver  moltes dones guerreres, fins i tot ordes de cavalleria femenines.

El títol està inspirat en uns versos de Fray Luis de León :  Porque así como la naturaleza […] hizo a las mujeres para que, encerradas, guardasen la casa, así las obligó a que cerrasen la boca.  Però a més de les esmentades  Safo, Hipatia, Sor Juana Inés de la Cruz, las místiques  com Margarita Porette,  les beguines, les sensuals poetesses arabigoandaluses, les dones africanes de remotes tribus o les cortesanes orientales cultes i  refinades com l’anònima dona del Japó que va escriure la gran primera novel·la, sense oblidar les trobadores o les escriptores actuals que encara lluiten … totes han desafiat els versos de Fray Luís.

Violeta ParraL’altra proposta és en realitat una col·lecció: ANTIPRINCESAS. LLibres infantils que trenquen  estereotips. Aquesta col·lecció il·lustrada de llibres per a nens d’ambdós sexes que té com a protagonistes dones llatines com Violeta Parra o Frida Khalo pretén mostrar exemples de dones reals, líders, creatives, rupturistes i valents per trencar amb la imatge estereotipada de les princeses de Disney.  És un acreació de l’editorial argentina Chirimbote

 

 

 

Deixa un comentari