Dones contra el jihaidisme

Tant a Síria com a Iraq, països de tradició patriarcal i valors clàssics, la resistència  a Estat Islàmic també té nom de dona. Dones àrabs, sobretot kurdes, es juguen la vida a la primera línia de foc .  La lluita armada és també un símbol de l’emancipació de la dona àrab.

Algunes d’aquestes dones són:

xateLa guerrillera XATE SHINGALI, cantant folk d’origen kurd i religió iazidí  que va canviar la guitarra pel fusil i va esdevenir líder de “Sun girls” ( format per més de 120 dones d’entre 17 i 30 anys) Sota el lema “ELLS ENS VIOLEN, NOSALTRES ELS MATEM” el batalló femení  SUN GIRLS combaten Estat Islàmic. Totes volen venjar les seves germanes, filles o amigues violades i assassinades el 2014 per EI a la província de Sinyar, al nord d’Iraq.  Moltes de les dones van ser violades periòdicament i venudes en subhasta d’esclaus.

nesrinLa comandant NESRIM ABDULLAH, qui lluita a Síria contra el president despòtic El Asad. Ella treballava com a periodista i ara forma part de les BRIGADES DE PROTECCIÓ DE LA DONA ( YPG) “ La seva és  una lluita de gènere contra el sistema patriarcal”.

Els radicals de EI tenen més por de les dones guerrilleres que dels homes. Al camp de batalla existeix la creença que si un soldat és abatut per una dona no podrà anar al cel i el seu cos cremarà a l’infern.

RazanRAZAN ZEITOUNEH o “la Mandela síria” va fundar el CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE VIOLACIONS, un centre  d’informació sobre les morts i barbaritats comeses per Estat Islàmic. És una  advocada i activista pro drets humans d’origen sirià de 38  anys que va ser segrestada fa dos anys, junt als seu marit,  pel grup rebel Army of Islam.

Iraqi Kurdish singer Helly Luv sings in support of Kurdish fighters, called the peshmerga, who are battling the Islamic State. Her songs are popular among Kurds in northern Iraq, though some critics say her outfits and dancing are un-Islamic.La cantant de pop comercial HELLY LUV     ( nom artístic d’ Helan Abdullah) de 27 anys s’ha unit a la resistència a EI des de la distància criticant públicament les seves accions terroristes. Ella viu exiliada amb la seva família a Finlàndia i la seva cançó de protesta més coneguda és Revolution. Ha rebut amenaces de mort per part de col·lectius islamistes radicals per sortir als videoclips lleugera de roba.

Totes aquestes dones s’arrisquen per la defensa d’una nova posició social de la dona deixant enrera aquella que històricament han ocupat.

La Vanguardia:   Heroínas y guerrilleras contra el yihaidismo ( 5 desembre 2015)

Deixa un comentari