A Aràbia Saudí les dones poden votar per primer cop

Per tercer cop al país s’han celebrat eleccions, en aquesta ocasió municipals. Tot i que més aviat sembla un simulacre  de democràcia ja que els votants s’han d’inscriure i no sempre és fàcil de fer-ho, per primera vegada les dones poden votar i ser elegides.   Els candidats en aquesta elecció són gairebé 7.000, dels quals només unes 900  són dones. La decisió de permetre votar  les dones va ser  presa pel rei Abdullah  abans de morir  el gener passat;  també havia nomenat  30 dones per fer de conselleres al Consell de la Shura.

Hi ha grans disparitats també en relació amb els votants: s’han registrat per votar  1,35 milions de homes  i només 130.600 dones .  Aquests ciutadans i ciutadanes  escolliran 2.100 regidors municipals, als quals hauran de sumar-se altres 1.050 designats  directament pel rei Salman bin Abdulaziz al Saud. És per tant evident que  els consells  municipals són controlats per la família real. És Per això  afirmem  que les eleccions són tan sols  una  formalitat administrativa ja que és del tot impossible qualsevol  confrontació  amb la monarquia absoluta i teocràtica saudita.

Algunes aspirants han sigut desqualificades sense gaire motius objectius com ha denunciat  Loujain Hathloul, una activista detinguda dos mesos per haver intentat, el desembre de l’any 2004, entrar a l’Aràbia Saudita conduint un cotxe a través de la frontera amb els Emirats Àrabs Units.

L’Aràbia Saudita és un país de majoria wahhabita, una branca de l’islam que aplica la xaria (la llei islàmica) d’una manera molt estricta. S’aplica l’anomenat  concepte de tutela dels homes sobre les dones la qual cosa limita greument els drets d’elles en la vida pública i privada. No estan autoritzades a aparèixer en públic si no van tapades de cap a peus. No poden viatjar, conduir, tenir llocs de treball remunerats, rebre educació superior ni casar-se sense el permís d’un tutor home. Les casades amb estrangers no poden transmetre la seva nacionalitat als fills, com sí poden fer els homes.

En aquest  país, riquíssim pel petroli i aliat d’EUA i Europa, tant homes com dones tenen molt limitades les llibertats. Per exemple, els candidats en aquestes eleccions en els seus cartels de campanya no poden posar fotos.

Notícia de l’agència de premsa saudita “Spa i El Periodico  (29 de novembre)

Deixa un comentari