Els Diaris de Carlota

EL DIARI VERMELL

Carlota decideix escriure un diari sobre sexualitat. Coneix Flanagan i ell diu que n’escriurà també un. Carlota i les seves amigues Mireia i Elisenda indaguen tot allò que no saben i volen saber sobre el sexe. Mentrestant, Carlota i Flanagan es van veient i inicien una relació,  tot i que en  tenen d’altres a banda;  ella té Koert, el xicot holandès que va conèixer a Anglaterra,  i ell té Nines.  Un dia que   són  a casa de la mare de Carlota, descobreixen el sexe i poc després ella tem haver-se quedat embarassada. Es fa el test  de l’embaràs i mentre espera els resultats,  li ve la regla. Poc després s’adona que encara té interès per en Koert qui  ha de venir a Barcelona per unes competicions de natació. En Flanagan  no es pren gaire bé la indecisió amorosa de la Carlota, però finalment queden com amics. El noi promet deixar-li llegir el seu diari vermell per tal que conegui el punt de vista masculí de la sexualitat.

La part més “científica” l’aporta el professor de Ciències, Sr. Badia. Ell els informa sobre:

– La regla i els canvis hormonals que es produeixen a l’adolescència.

– Els perills de les relacions sexuals sense protecció que poden ocasionar:  – embarassos no desitjats.  Referència als  mètodes  anticonceptius.   // – malalties de transmissió sexual com ara la SIDA.

L’obra i el llibre permeten que els i les adolescents reflexionin  sobre:

-estereotips de gènere, sovint causats per una mentalitat tradicional i masclista que es pot concretar en:  – imposició,  per part dels nois,  d’un tipus de relació sexual no desitjada per les noies //  – excessiu control per part del nois ( la qual cosa actualment és possible gràcies a un pervers ús de les noves tecnologies )

– els perill del sexe sense protecció

També adreça els i les joves al lloc concret de la nostra localitat on poder resoldre qualsevol dubte sobre sexe i sexualitat:

Punt d’informació de salut jove

Adreça: Cobalt 57Telèfons: 93 403 69 12 – 93 403 29 25 ( Cal demanar cita prèvia) / Horaris: dilluns, dimarts i dijous, de 8:30 h a 15:00 h / dimecres, de 8:30 h a 18:00 / divendres, de 8:30 a 14:00 h

 S’hi pot obtenir informació sobre:

-Les primeres relacions sexuals (autoconeixement del cos, cicle menstrual, ovulació…)
– Test d’embaràs
– Píndola de l’endemà
– Recomanació i prescripció de mètodes anticonceptius
– Interrupció voluntària de l’embaràs
– Atenció psicològica
– Consulta sexològica
– Infeccions de transmissió sexual
– Prova ràpida del VIH (sense límit d’edat )
– Consultes sobre hàbits d’alimentació saludable
– Hàbits de consum de substàncies tòxiques (alcohol, tabac, cànnabis…)
– Deshabituació del tabac
– Hàbits de vida saludables

PROPOSTES DE REFLEXIÓ

1. Escriuries un diari?  Sobre què escriuries?  Quins temes t’ interessen més?  Escriuries  sovint, de manera regular o de manera esporàdica?  Seria un diari íntim, escrit en secret, o el comentaries  amb els amics i amigues?

2. Com  creus que ha de ser la relació entre un noi i una noia.

3. “L’amor no té res a veure amb la dependència ni amb la submissió” […]. “Un home no està per damunt vostre, mai” […]. “L’amor no és una relació de dominació” […] “La gelosia no és una prova d’amor” […]  Aquestes són algunes de les frases que escriu Carlota.  Tot i que ho va fer a El diari lila de la Carlota,  l’autora ens torna a parlar de les relacions de desigualtat en les parelles i dels maltractaments. Hi estàs d’acord amb aquestes afirmacions o ets dels i les que pensen que l’amor autèntic és el romàntic, que val la pena patir per amor?

4. La Mireia i la Carlota tenen una conversa sobre els estereotips físics i els models. Trobes bé que la moda  imposi  tant a  nois com a  noies un model    d’extrema primesa?. Parlem de  l’anorèxia i altres trastorns alimentaris. (És molt recomanable  la lectura de l’obra de la Gemma Lienas Bitllet d’anada i tornada, que tracta de forma novel·lada diversos trastorns de l’alimentació).

5. Un dels temes que tracta El diari vermell  és la SIDA. Pots   documentar-te sobre les alarmants estadístiques que assoleix la malaltia al nostre país i els avenços per a la creació de la vacuna.

6. Relacionat amb el temari de Naturals,  pots informar-te sobre el funcionament dels mètodes de control de la natalitat i valorar l’ús de mètodes de prevenció de malalties de transmissió sexual.  Quin és el mètode més eficaç per evitar tant els embarassos com la SIDA?

7. El diari vermell de la Carlota t’ha aportat nova informació? T’ ha interessat tot el que s’hi exposa? Quin dels temes tractats t’ interessa més?  Estàs  d’acord amb l’afirmació: “La sexualitat masculina i la femenina són diferents”? (Pots  llegir El diari vermell del Flanagan d’Andreu Martín i Jaume Rivera, on s’exposa el punt de vista dels nois).

PODEM RECORDAR ALGUNA ESCENA DE L’ESCENIFICACIÓ TEATRAL

EL DIARI LILA 

INFORMACIÓ SOBRE LA NOVEL·LA

ENTRADA: NO OBLIDEM MAI DE FER UNA MIRADA LILA AL NOSTRE ENTORN

Deixa un comentari