Denunciem el tràfic de persones

humantrafficking_pageL’ “Informe global de 2014 sobre el tràfic de persones” de l’Oficina de l’ONU contra la Droga i el Delicte (ONUDD) analitza la situació d’aquest delicte contra els drets humans, amb dades de 40.000 casos recollits entre 2010 i 2012. Les xifres mostren que es tracta d’un problema d’abast global -hi ha 152 països d’origen i 124 països de destí- i que els casos documentats són només “la punta de l’iceberg” d’una situació que afecta “milions” de persones. Els resultats van fer-se públics per la investigadora cap de l’informe, Kristiina Kangaspunta qui afegeix que l’explotació sexual és el tipus d’abús més freqüent, ja que representa més de la meitat dels casos. Una de cada tres víctimes  de  tràfic de persones és menor (un augment del 5% respecte dades anteriors) i les dones suposen el 70% de persones que pateixen aquesta “forma d’esclavitud moderna”. L’explotació sexual és, a escala global, el tipus d’abús més freqüent (  el 53% dels casos). Hi  ha grans diferències regionals al respecte; a  Àsia i Àfrica els casos detectats són majoritàriament d’explotació laboral, a Europa és més freqüent la sexual. A Amèrica s’han detectat les dues situacions. L’informe  destaca que en el 40% dels països es van registrar escasses o cap condemna de presó per aquest delicte, i en els últims 10 anys no s’ha produït cap augment apreciable en la resposta penal contra el tràfic. La gran majoria dels tractants condemnats, el 72%, són homes i ciutadans del país en què explotaven les seves víctimes, segons l’informe. Un dels problemes que manifesta l’ informe és que alguns països, malgrat comptar amb legislacions que castiguen el delicte,no  l’apliquen per manca de personal format i mitjans per perseguir els crims.

Com diu la ONUDD a la seva pàgina web: La trata de persones és  un problema mundial i  un dels   delictes més vergonyosos que existeix, ja que priva de la seva dignitat  milions de persones a  tot  el món. Els tratants enganyen dones, homes i nens de tots els racons del planeta i els sotmeten diàriament a situacions d’explotació. Si bé la forma més coneguda és l’explotació sexual, centenars de milers de víctimes també són objecte de trata per al treball forçós, servitud domèstica, mendicitat infantil o extracció d’òrgans. 

Deixa un comentari