Moltes famílies de refugiats a Jordània casen les seves filles adolescents amb homes d’Aràbia Saudí per costejar-se la vida.
La guerra a Síria dura ja més de dos anys i a l’entorn d’1.5 milió de persones que es troben a la misèria. Jordània és el país que més desplaçats ha rebut, 532.400. 382.400 viuen fora dels camps de refugiats, i són hostes incòmodes en un país amb molt d’atur i on no poden treballar per subsistir. Moltes famílies s’han vist empeses a pràctiques que en països occidentals es consideren venda de menors o prostitució encoberta. Molts d’aquests “matrimonis” acaben en un divorci ja que els homes es cansen de les noies i les repudien.
Aquest és el cas d’una noia anomenada Reem de 16 anys i casada amb un home de 70 del qual ja s’ha divorciat. ” Em vaig haver de sacrificar per ajudar la meva família. El meu germà és petit i necessita aliment i bolquers”. A Síria, el seu pare s’havia unit a l ‘Exèrcit Lliure Sirià, per lluitar contra el règim de Bachar el Asad, però va ser ferit i fa nou mesos, després que la seva casa fos malmesa en un atac, la família va abandonar Homs, la seva ciutat i va anar a Jordània. Reem té tres germans més i, desesperats per la situació econòmica, una alcavota va concertar el seu matrimoni amb un ric àrab que va prometre a la família 2.000 dinars (2.200 euros) però va acabar pagant només la meitat. Als rics “pretendents ” del Golf Pèrsic les alcavotes els anomenen “donants”. Una d’aquestes alcavotes és Hala Alí, de 27 anys, també refugiada, que és divorciada i mare de tres fills; cobra 50 dinars per “ensenyar” les joves als “donants” i si finalment hi ha casament, 400. Depenent de l’edat i el físic, el preu que una família cobra pel matrimoni d’una noia verge és de fins a 7.000 dinars. Les divorciades es devaluen. Reem ja té concertada una cita amb un altre “donant”, aquest de 47 anys. A Jordània l’edat legal per a contraure matrimoni és de 18 anys i, per tant, aquestes pràctiques són il·legals.
El País (20 maig) A la fotografia Reem i l’alcavota Hala Alí