Venda d’adolescents sirianes de famílies fugides per la guerra PER LA GUERRA

Moltes famílies de refugiats a Jordània casen les seves filles adolescents amb homes  d’Aràbia Saudí per costejar-se la vida.

La guerra a Síria dura ja més de dos anys  i a l’entorn d’1.5 milió de persones que es troben a la misèria. Jordània és el país que més desplaçats ha rebut, 532.400.  382.400 viuen fora dels camps de refugiats,  i són hostes incòmodes en un país amb molt d’atur  i on no poden treballar per subsistir. Moltes famílies s’han vist empeses a pràctiques que en països occidentals es consideren venda  de menors o  prostitució encoberta.  Molts d’aquests “matrimonis” acaben en un divorci ja que els homes es cansen de les noies  i les repudien.

Aquest és el cas d’una noia anomenada Reem de 16 anys i casada amb un home de 70 del qual ja s’ha divorciat. ” Em vaig haver de sacrificar per ajudar la meva família. El meu germà és petit i   necessita aliment i bolquers”.  A  Síria,  el seu  pare s’havia unit  a l ‘Exèrcit  Lliure Sirià, per  lluitar contra el règim  de Bachar el Asad, però va ser ferit i fa nou mesos, després que la seva casa fos malmesa en un atac, la família va abandonar Homs, la seva ciutat i  va  anar a Jordània. Reem té tres germans més i, desesperats per la situació econòmica, una alcavota va  concertar el seu matrimoni amb un ric àrab que va prometre a la família 2.000 dinars (2.200 euros) però  va acabar  pagant només  la meitat. Als rics “pretendents ” del Golf Pèrsic les alcavotes els anomenen “donants”. Una d’aquestes alcavotes és  Hala Alí, de 27 anys, també  refugiada, que  és divorciada i mare de tres fills; cobra 50 dinars per “ensenyar” les joves als “donants” i si finalment hi ha casament, 400.  Depenent de l’edat i  el físic, el preu que una família cobra pel matrimoni d’una noia verge  és de fins a 7.000 dinars. Les divorciades es  devaluen. Reem ja té concertada una cita amb un altre “donant”,  aquest de 47 anys. A Jordània l’edat  legal per a contraure matrimoni és de 18 anys i, per tant, aquestes pràctiques són il·legals.

El País (20 maig) A la fotografia Reem i l’alcavota Hala Alí

Deixa un comentari