Mostra-denúncia internacional sobre la violència contra les dones.

L’exposició itinerant  Contraviolencias. 28 miradas de artistas, s’inaugura  dimecres  a  la Fundación Canal de Madrid, després de passar per Oslo, Chicago o Tijuana i abans de continuar viatge cap a Johanesburg i Nova York. El projecte, organitzat per la fundació  dels EEUU ART WORKS FOR CHANGEVIENE dels EEUU vol ser un crit col·lectiu contra el terror masclista a través d’obres realitzades, majoritàriament per dones ( hi ha dues aportacions masculines). Les sales de la fundació han canviat el seu color habitual pel rosa ( del feminisme) i el vermell ( de la violència). A l’entrada els organitzadors adverteixen que el seu contingut pot ferir la sensibilitat del visitant.

Un  dibuix de Louise Bourgeois (París, 1911-Nueva York, 2010), única artista morta  de la selecció, és el punt de partida de  la denúncia: veiem la silueta d’una dona  atrapada en un túnel negre, nua, sense braços i amb unes muletes clavades al pit. Simbolitza la resignació callada amb què la dona afronta la violència, amb un somriure com una màscara quotidiana.

Són incloses, entre altres,  Mona Hatoum, Patricia Evans, Luciana Fina o María Magdalena Campos-Pons,  Yoko Ono (Tokio, 1933) i la seva cèlebre performance Cut piece (Pieza de corte), en la qual els  espectadors, amb tisores tallen trossos de la roba negra de l’artista, com en una simbòlica violació  col·lectiva. O Marina Abramovic (Belgrad, 1946) autora del vídeo de 12 minuts Épica erótica balcánica (2005) en el qual  es  representa ella mateixa nua de cintura amunt  amb el seu cabell negre sobre la cara i una calavera amb què es dóna forts cops al pit ( el treball  forma part  de la seva sèrie de denúncies de la guerra dels Balcans i com en aquesta guerra fratricida es va usar l’ultratge a les dones com a arma de e destrucció  massiva.

Són particularment interessants els treballs de l’artista de Pakistà  Maimuna Feroze-Nana (Hyderabad,  1938)que  denuncia les cremes de dones amb querosè al seu país i d’altres veïns. I també el tríptic de la cineasta i fotògrafa senegalesa Fatou Kande Senghor (Senegal, 1971)  ¿Quién entrega esta mujer a este hombre? per denunciar els matrimonis pactats.

Un  dels dos homes que participen en l’exposició, Hank Willis Thomas (Plainfield, Estats Units, 1976), fotògraf publicitari,  proposa  preguntes sense  resposta a ¿Eres el tipo adecuado de mujer? (2007) on  reflexiona sobre el tractament  de la feminitat a la  publicitat, una mera mercaderia  sexual, la dona com a simple objecte en venda.

La fotografia és  del treball de Patricia Evans.

 

 

Deixa un comentari