Les beguines

El beguinatge és un singular fenomen  religiós i social femení sorgit a l’ Edat  Mitjana. Avui en  parlem perquè ha mort l’última representant d’aquesta institució, Marcella Pattyn, a  Kortrijk (Bélgica) el passat diumenge als 92 anys.

Durant  segles els beguinatges van constituir espais de llibertat a les dones, en temps en què les seves úniques opcions eren la vida religiosa o el matrimoni.  Milers de dones dels antics Països Baixos van trobar aquesta via :  retirar-se a viure en comunitat amb altres dones en els anomenats beguinatges (beateris), unes miniciutats on els homes estaven vetats.

Es dedicaven a la caritat,  l ‘estudi i, sobretot, l’ oració ( societats teocràtiques ), però no pertanyien a cap orde religiós i gaudien d’una llibertat d’acció inimaginable als convents.

La Vanguardia ( 16 abril)

 

Deixa un comentari