A Mèxic, les dones violades són a la presó i els violadors són al carrer

Una dona  que va avortar legalment  després de ser violada és   a la  presó.  Va haver de canviar la seva versió per les amenaces de l’agressor. Ella és María de Lourdes, de 27 anys, treballava  en un bar de Durango quan  va ser  segrestada pel  seu exnòvio, José Manuel, el 13 de maig de 2012. Durant  la retenció  ell  la va agredir físicament i la va violar, ella va quedar embarassada. La  Fiscalia de l’ Estat va detenir-lo i va decretar presó preventiva, considerant-lo  un risc per a la societat  pel seu   comportament  impulsiu i agressiu.  Els exàmens practicats  a la víctima van determinar que patia dany físic i moral i  ella va demanar l’avortament legal   ( l’avortament quan l’embaràs és producte d’una violació és reconegut a tot el país, malgrat la qual cosa tot i que hi ha elevats índex d’abús sexual  -131.400 casos l’any-, en el darrer  lustre només s’han donat 39 autoritzacions, 30 al Districte Federal; en el cas de María Lourdes, el permís va trigar molt a arribar ). Mesos després de ser-li practicat, degut  a les amenaces de mort cap a ella i la seva família i les pressions de l’advocat de l’agressor, la noia es va retractar de les acusacions per tal que el violador sortís de la presó. Aleshores  la Fiscalia la va detenir i va iniciar  una investigació  per avortament i falsedat de declaracions. Així doncs, ell és lliure i ella ja fa 4  mesos que és a la presó. La història de Lourdes és només  un exemple  de la violència institucional sobre les dones a Mèxic, com il·lustra el curt  documental Viva México.

L’ organització Grupo de Información en Reproducción Elegida (GIRE) denuncia a  Omisión e Indiferencia. Derechos Reproductivos en México que “l’accés efectiu de les dones a l’avortament legal és precari o nul”. En el cas  que ens ocupa va haver obstacles com  falta d’ informació i retards  injustificats en les diligències ministerials.  També l’organització  Sí hay mujeres en Durango denuncia els fets.

A la fotografia, una noia en una protesta pel dret a l’avortament. El País (16 d’abril)

Deixa un comentari