La història d’Amina Filali

El setembre passat la marroquina  AMINA FILALI, de 16 anys, va ser obligada a casar-se amb Mustafa, de 25 anys, que l’ havia violada, i que va poder evitar la presó amb el matrimoni. [Els violadors poden ser condemnatas al Marroc a 20 anys de presó si  la seva víctima és menor, però l’article 475 del Codi penal els permet lliurar-se de la presó si accepten “reparar” la violació amb el matrimoni] Ara el país està commocionat pel  suïcidi, avui fa una setmana,  de la noia amb matarrates per posar fi als matractaments que rebia a casa dels seus sogres en un poble del nord de Larache. Al Consell de Ministres de dijous es va parlar de la mort d’Amina de forma acalorada.

Diversos ministres islamistes s’han  solidaritzat amb la noia mentre que el ministre de Justícia Mustafa Ramid sosté  que no hi va haver violació ni matrimoni forçat, insisteix que la noia va mantenir relacions sexuals consentides i que l’actuació de la fiscalia de Tànger va respectar els procediments legals tenint en compte els interessos de la menor.

El pare d’Amina va denunciar la violació de la seva filla a punta de navalla, però el fiscal de Tànger li va aconsellar salvar l’honor de la noia casant-la amb el violador.

La islamista Bassima Hakkaoui, ministra de Solidaritat i de la Dona i  única dona de l’Executiu, en declaracions  a la televisió pública 2M va explicar que és necessari un debat per reformar la llei ( segons  la seva predecessora, Nouza Skalli, d’un partit d’esquerres, la societat fa temps que l’exigeix)

Unes 300 dones es van concentrar ahir davant del tribunal de Larache  amb Hamida, germana d’Amina,  i per avui hi ha prevista una nova protesta davant del Parlament de Rabat.

Les xarxes socials i la premsa independdent es fan ressò del malestar generalitzat. És ben conegut que al Marroc rural tragèdies com la d’Amina no són excepcionals; coneixem aquest cas perquè un periodista originari de Larache, Souliman Rassouini,  va publicar la notícia al diari Al Massae.

Rabat reacciona con mensajes contradictorios al suicidio de Amina ( El País, 17 març)

Una menor marroquí se suicida tras ser obligada a casarse con su violador ( El País 13 de març)

Deixa un comentari