Ha mort Wangari Maathai

Ha mort Wangari Muta Maathai (Nairobi, Kenia 1 d’abril de 1940- 25 de setembre de 2011)  activista política i  ecologista,  de l’ètnia kukuyu . Va ser una de les primeres dones de l’Àfrica occidental amb una càtedra universitària, amb un doctorat en Biologia. El 2004 va rebre elPremi Nobel de la Pau i fou també la primera dona africana que rep aquest guardó. La doctora Maathai era a més a més membre electa al parlament i ministra de Medi Ambient i Recursos Naturals dintre del govern presidit per Mwai Kibaki.

Els seus orígens com a activista es remunten a  l’any 1977 quan va fundar  el Green Belt Movement (o Moviment del Cinturó Verd)  un grup de pressió  ecologista responsable del plantament de més de 30 milions d arbres per tot el país per tal d’evitar l’erosió  del sòl  i per tal de millorar la qualitat de vida de les dones que el portaven a terme. Això li va merèixer l’apel·latiu afectuós de Tree Woman (o Dona Arbre). Des de llavors va esdevenir una dona molt activa en temes mediambientals i en favor de les dones.

El 2004 va rebre el Premi Nobel per, segons el Comitè noruec,  ” resistir amb coratge l’anterior règim opressiu de Kenya”. “Les seves formes d’actuar úniques han contribuït a prestar atenció a l’opressió política, nacional i internacionalment. Ha estat pou d’inspiració per a molts en la lluita pels drets democràtics i especialment ha encoratjat les dones a millorar la seva situació”.

Ha mort a l’hospital de Nairobi després d’una lluita prolongada contra un càncer. Deixa tres fills i una néta.

Deixa un comentari