Dones del món

DONES D’ARÀBIA SAUDÍ. Segons ha anunciat el rei Abdalà, les dones  saudites  tindran dret an votar i a ser escollides.   Podran formar part  del Consell Consultiu  (Shura)… L’ANY 2015.  Per tant, la mesura no afecta   les properes eleccions municipals, previstes per a dijous. Ja fa anys que les feministes i els activistes dels drets humans reclamen més drets per a les dones ( és l’únic país que prohibeix conduir  les dones i, el que és pitjor, les dones saudís no poden viatjar, treballar o ser intervingudes quirúrgicament sense  el permís del seu “guardià”, pare, marit o un altre home a qui la família  hagi encarregat la seva custòdia. Això no obstant el rei no ha parlat d’aquests assumptes.

Per això, el sociòleg Khalid al Daknil es lamenta de la limitació de la reforma.  “És una bona idea incloure les dones a la Shura i les municipals, però el més important és ampliar l’autoritat d’aquella càmera per tal que tinguin poders legislatius plens”.   Sembla que la mesura pretén evitar el contagi de les “primaveres àrabs”.

DONES DE L’ÍNDIA. Les dones de l’Índia s’atreveixen a divorciar-se  ALS 70 ANYS. Últimament els advocats del país se sorprenen amb missatges com aquest:  “Vaig  a morir aviat i l’ únic  que desitjo és, per fi, estar en pau, encara que sigui en els meus  últims anys:  sisplau  ajudi’m a divorciar-me tan aviat com sigui posible”.

Segons la doctora Radha Murthy de la fundació  Nightingales, per a la salut dels  adults grans, amb la globalització ha arribat major  independència a lesdones: ja s’adonen que no han de  suportar violència, mals tractaments o la desigualtat en les tasques domèstiques.   També  ha disminuït l’ estigma que acompanya el divorci: abans només es  concebia que les dones havien d’estar juntes fins  a la mort , i  només es podíaien separar en casos extrems de violència,  alcoholisme o malaltia  mental o algun dels dos  no podia tenir fills. Fins i tot  les dones havien de suportat les infidelidats.  Així, les dones grans estan seguint el comportament de les més joves.

 

Deixa un comentari